Lodewijk Asscher wordt vanaf januari 2023 voorzitter van de Digitaliseringsimpuls Onderwijs. Dit achtjarige programma heeft als doel het mbo, hbo en wo te verbeteren door de inzet van digitalisering. Asscher profileert zich al langer als voorvechter van digitalisering.
Bij de Digitaliseringsimpuls Onderwijs zijn alle 113 publieke mbo-, hbo- en wo-instellingen aangesloten, net als onderwijs-ict-coöperatie Surf, het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) en andere organisaties binnen en buiten de onderwijssector. Veel onderwijsinstellingen hebben dezelfde vragen over het thema digitalisering en dus ligt samenwerking voor de hand, is het idee.
Samenwerken en kennisdelen
Het programma beoogt het onderwijsaanbod sneller te vernieuwen, toegankelijker te maken en flexibel aan te bieden. Dit gebeurt door de onderlinge samenwerking te verbeteren op ict-vlak, kennisdeling over onderwijs en inkoop van leermaterialen.
Ook ziet de organisatie er op toe dat digitale vaardigheden beter worden geïntegreerd in het lesaanbod. Dit zou nu nog te weinig gebeuren, wat de kansenongelijkheid in de samenleving vergroot. Ook vanuit de arbeidsmarkt is behoefte aan afgestudeerden met digitale skills.
Aanjager
Oud-politicus Asscher (PvdA) richt zich de laatste tijd op digitaliseringsvraagstukken. Zo is hij sinds een jaar aanjager van het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD), een cyberkenniscentrum voor politie, marechaussee en maatschappelijke organisaties, dat afgelopen oktober officieel geopend werd in Apeldoorn. In deze rol wist Asscher verschillende bedrijven te verbinden met het CVD. Inmiddels houdt hij zich bezig met het concreet maken van de plannen.
Bij het programma Digitaliseringsimpuls Onderwijs volgt Asscher Hans Nederlof op, die de afgelopen tijd interim-voorzitter was. Nederlof is bestuurder bij Fontys Hogeschool.