Leverancier van digitale productpaspoorten Circularise ontvangt 11 miljoen euro in een grote investeringsronde. Het bedrijf steekt dat geld in de doorontwikkeling van zijn producten en in internationale groei. Circularise bouwt een op blockchain gebaseerd systeem dat in een supplychain de herkomst van producten registreert. Ook lanceerde het onlangs een boekhoudsysteem dat bedrijven helpt om van fossiele grondstoffen over te stappen naar duurzame alternatieven uit de plastic- en chemische industrie.
De kapitaalinjectie wordt geleid door Brightlands Venture Partners, samen met industriespelers Asahi Kasei, Neste en de bestaande investeerder 4impact Capital. Het bedrag wordt aangevuld met subsidies van de Europese Commissie.
De missie van het in 2016 opgezette bedrijf is om de verschuiving van een lineaire naar een circulaire economie te ondersteunen. Met op blockchain gebaseerde digitale productpaspoorten stelt de spin-off van de TU Delft klanten in staat om het gebruik van hulpbronnen te verbeteren, de herkomst te verifiëren en de CO2-voetafdruk en effectbeoordelingen van de supplychain in kaart te brengen. ‘Dit is vooral relevant in complexe toeleveringsketens zoals die van chemicaliën, kunststoffen, metalen en kritieke grondstoffen, maar ook in de auto-industrie, elektronica, verpakkingen of de bouw’, stelt het bedrijf in een persbericht over de investering.
Catena-X
Jordi de Vos, medeoprichter van Circularise, is blij om de investeerders te verwelkomen. ‘Onze missie is altijd duidelijk geweest: het versnellen van de verschuiving naar een circulaire economie door traceerbaarheid en transparantie van de toeleveringsketen.’ Met het groeigeld hoopt hij de bedrijfsvoering, productontwikkeling en r&d op te schalen. Het doel is ook om internationaal uit te breiden.
Circularise is in 2016 opgericht door Mesbah Sabur en Jordi de Vos van de Technische Universiteit Delft (TU Delft). In de afgelopen zes jaar, met de steun van het EIT Raw Materials, de Europese Commissie, angel investors en nu investeringsmaatschappijen, groeide het bedrijf uit tot veertig mensen. Ook breidde het uit naar internationale markten zoals Japan en sloot het zich aan bij het collaboratieve ecosysteem Catena-X dat een veilige gegevensuitwisseling in de auto-industrie nastreeft.
Smart Questioning-technologie
Circularise werkt samen met multinationals zoals Domo Chemicals, Mitsubishi Chemicals, Philips Domestic Appliances en Porsche. Naar eigen zeggen onderscheidt het bedrijf zich van andere makers van digitale productpaspoorten door zijn hulp bij het delen van gevoelige gegevens. Het gaat bijvoorbeeld om materiaalsamenstelling, ecologische voetafdruk of levenscyclus-data, zonder dat de privacy en vertrouwelijkheid in gevaar komen.
Het bedrijf bereikt dit met zijn Smart Questioning-technologie waarvoor patent is aangevraagd. Zo moeten leveranciers de controle hebben over welke gegevens ze willen delen.
Blockchain
De software van Circularise maakt gebruik van een openbare blockchain in plaats van een privé-blockchain. Dat moet een ‘ongeëvenaard niveau van verificatie van de juistheid van gegevens- en dus vertrouwen mogelijk maken, terwijl de gegevensprivacy wordt gehandhaafd en een hoog energieverbruik wordt voorkomen’, stelt de aanbieder.
Circularise was dit jaar genomineerd voor een Computable Award in de categorie Sustainable Tech.