Hoewel we ons in de it-sector bewust zijn van het energiegebruik van it-dienstverlening en het aandeel groene stroom in onze sector ongekend hoog is (88 procent van de Nederlandse datacenters draait op groene stroom), laten de meeste bedrijven behoorlijk wat kansen liggen om hun stroomverbruik te verminderen.
Met de huidige energieprijzen is er ineens wél een keiharde noodzaak hieraan te werken. Zeker omdat het stroomverbruik door gebruik van it-voorzieningen hoog is. Alleen al de datacenters in Nederland gebruiken 2,8 procent van alle Nederlandse stroom (bron: Dutch Datacenter Association). Natuurlijk moeten de datacenters zelf aan de slag met hun verduurzaming, maar als afnemer van ict-diensten heb je een grote invloed. Hoe groot hangt af van hoe je de infrastructuur waarop jouw software draait inkoopt.
Kijk kritisch naar je apparatuur
Koop je als klant serverruimte in bij een datacenter, dan is je invloed het grootst. Want dan kun je zelf je apparatuur uitkiezen, de instellingen doen en kun je zelf bij de selectie van het datacenter erop letten wat deze partij eraan doet om het energiegebruik van onder meer de koeling te reduceren.
Om te beginnen met dat laatste: de power usage effectiveness (pue) is de maat die aangeeft hoeveel energie een datacenter gebruikt. Let bij de selectie van jouw datacenter dus op de pue en vraag welke plannen het datacenter heeft om dat aandeel te verlagen.
Daarnaast is het uiteraard slim om bij vervanging van je apparatuur te letten op het energiegebruik van de servers. Kies bijvoorbeeld voor een flashgeheugen (ssd of nvme) in plaats van ronddraaiende schijven; dat scheelt nogal in het gebruik.
Ten derde kun je je energiegebruik verlagen door kritisch te kijken naar de instellingen. De perceptie van veel it’ers is: laten we de settings maar op maximaal zetten, dan is de performance het best. Dat is onterecht, want door te kiezen voor het naar beneden bijstellen van de performance op momenten dat het wat rustiger is, verlies je niet of nauwelijks aan prestaties. Schakel schijven dus uit als ze niet worden gebruikt. Sla ook de ‘tuning guides’ er eens op na. Deze worden door zo goed als elke hardware/serverleverancier gepubliceerd en helpen met het energiezuinig instellen van apparatuur.
Tot slot kun je nog kritischer kijken naar het combineren van workloads. Veel organisaties hebben daar jaren geleden een flinke slag in geslagen. Maar draait de omgeving eenmaal, dan kijken ze er niet meer naar om. En dat terwijl het softwarelandschap voortdurend verandert. Check daarom regelmatig of je nog wel efficiënt met je hardware omgaat of je meer loads kunt combineren.
Vraag diep door
Maak je gebruik van infrastructuur uit de cloud (iaas), dan is weliswaar je invloed een stuk minder, maar de kans is tegelijkertijd groot dat je efficiënter gebruikmaakt van de resources doordat je deze met andere klanten van de cloudprovider deelt. Bovendien heb je natuurlijk wel invloed, vooral op het moment waarop je je provider selecteert. Vraag diep door naar wat de cloudprovider doet om efficiënter om te gaan met het stroomverbruik. Let op de al genoemde pue van het datacenter van waaruit de cloudprovider zijn diensten aanbiedt. En vraag ook waar de stroom die hij gebruikt vandaan komt.
Wil je op meer letten dan alleen de energieconsumptie, vraag dan ook hoe de leverancier omgaat met afgeschreven apparatuur. Want het is leuk om apparatuur te vervangen door energiezuiniger varianten zodra die beschikbaar komen op de markt, maar wanneer die oude apparatuur niet wordt hergebruikt of gerecycled, schiet ons milieu daar niet zoveel mee op.
Green coding
Een laatste component van je it-landschap is natuurlijk de software zelf. Of je nu gebruikmaakt van software uit de cloud of dat je die op je eigen infrastructuur laat landen, het kan behoorlijk wat uitmaken in het energiegebruik als de softwarevendor de principes van green coding toepast. Dit is een werkwijze waarbij je bij iedere regel code die je schrijft nagaat wat de impact is op de energiebehoefte van de applicatie. Hoe efficiënter een bepaalde taak wordt uitgevoerd, hoe later uiteraard het stroomverbruik.
Tot slot een tip voor ieder bedrijf, ongeacht of je gebruik maakt van saas, iaas of eigen hardware: investeer in life cycle management. Breng in kaart welke hardware en software je allemaal hebt en kijk waar je efficiencyslagen kunt maken. Want hoe vaak gebeurt het niet dat je meerdere applicaties in gebruik hebt die min of meer hetzelfde doen? Investeer ook eens in het inzichtelijk maken van schaduw-it, want de kans is groot dat degene die het heeft aangeschaft op veel dingen heeft gelet, maar niet op het stroomgebruik.
Voor it geldt eigenlijk hetzelfde als hoe we thuis omgaan met de verwarming: kijk eens of het ook met een graadje minder kan. Ofwel, waar kunnen we rationaliseren? Moeten we af en toe niet wat strenger zijn richting gebruikers en ondanks hun bezwaren een bepaalde applicatie toch saneren? Of de performance iets verlagen teneinde loads beter te spreiden?
Achterover leunen
De kans is groot dat jij je al veel langer bewust bent van het stroomverbruik van it en dat je hier ook al actief mee aan de slag bent geweest. Maar dat is geen reden om nu achterover te leunen en trots terug te kijken op wat je hebt bereikt. Dit is hét moment het bewustzijn in jouw bedrijf rond het stroomgebruik van it te verhogen en impopulaire beslissingen te nemen die tot voor kort nog werden tegengehouden, zoals het al genoemde rationaliseren van het it-landschap, het tegengaan van schaduw-it en het wellicht iets naar beneden bijstellen van de performance.