Over de afgelopen tien jaar hebben softwarebedrijven in de Benelux hun winst zin toenemen. Dit komt mede door de overstap naar schaalbare saas-bedrijfsmodellen en daaraan gerelateerde terugkerende inkomstenstromen. Dat stelt Main Capital aan de hand van zijn Software 50-ranglijst.
Investeerder Main stelt samen met onderzoeksbureau Dialogic sinds 2012 een ranglijst samen van succesvolle softwarebedrijven (die zichzelf aanmelden). Dit jaar omvat de Main Software 50-ranglijst voor het eerst de gehele Benelux. Uit het onderzoek blijkt volgens de investeerder dat de software-industrie stabiel blijft met een aanhoudend groeipercentage van 25 procent in 2022, ondanks de huidige, onrustige economische situatie, die wordt gekenmerkt door inflatie en schaarste aan middelen.
Verder komt naar voren dat de winstgevendheid van de softwarebedrijven in het afgelopen decennium fors is gestegen. Daar waar tien jaar geleden de helft van de Main Software 50-bedrijven een ebitda (brutowinst)-marge van meer dan tien procent behaalde, ligt dat percentage nu op negentig procent. Volgens de investeerder heeft het softwarelandschap in de Benelux daarbij een aanzienlijke groei van terugkerende (‘recurring’) omzet laten zien. Het aandeel ervan steeg van 54 procent in 2013 tot 81 procent in 2021. Recurring omzet is een essentiële indicator voor de efficiëntie van een softwarebedrijf en de robuustheid van hun bedrijfsmodel, aldus Main.
Verder zijn de softwarebedrijven in de ranking productiever geworden. In 2022 behaalden zij een gemiddelde omzet van 128.000 euro per voltijdsfunctie. Het gemiddelde is de afgelopen tien jaar met 2.0 procent per jaar gegroeid.
Bram Kaashoek, directeur Market Intelligence & Performance Excellence bij Main Capital: ‘Zowel de Nederlandse als de Belgische softwaresector is een gezonde en welvarende industrie en draagt bij aan de concurrentiekracht en daarmee de weerbaarheid van de economie in de Benelux.’
Awards
Tijdens de presentatie van de Main Software 50 werd een aantal softwarebedrijven in het zonnetje gezet met speciale prijzen:
– De Overall Champions Awards voor de top 3 van de ranglijst met bovenaan UgenTec, een Belgische leverancier van PCR-workflow- en analyse-standaardisatie-software aan klinische laboratoria. Plek twee en drie waren voor de Nederlandse softwarebedrijven Plauti (datamanagement-oplossingen voor het Salesforce-platform) en Liquit (software voor digitale werkplekken).
– De Highest Growth Award voor het bedrijf dat tussen 2020-2021 de hoogste omzetgroei wist te realiseren ging naar het Nederlandse qr-horecabestelplatform Jamezz.
– De Main Accelerator Award (voor het best presterende bedrijf jonger dan vijf jaar met een omzet van minder dan één miljoen euro) werd uitgereikt aan het Belgische Accurat (GDPR-data-analysesoftware).