Het ministerie van Defensie heeft Experis Professionals, HeadFirst, Hero Interim Professionals, ItaQ, het Nederlands Centrum voor Interim-Management (NCIM), Need Staffing IT en SynProfs gecontracteerd voor het tijdelijk ter beschikking stellen van ict-professionals. De raamovereenkomst gaat in per 1 maart 2023, voor een periode van maximaal vier jaar en vertegenwoordigt een waarde van 400 miljoen euro voor het totaal van de zeven raamovereenkomsten.
Het Inkoop Uitvoering Centrum van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, waar de rijksbrede categorie ICT-professionals Rijk is geplaatst, heeft namens het ministerie van Defensie de aanbesteding uitgevoerd. Het ministerie van Defensie is een grote, complexe organisatie met een veelheid aan opdrachten die moeten worden uitgevoerd door zowel vaste als inhuurmedewerkers. Daarbij kan het gaan om toepassing van innovatieve technologie, maar is het evenzeer mogelijk dat het gaat om het in de lucht houden van legacy-omgevingen. Met het afsluiten van raamovereenkomsten beoogt Defensie een structureel zo passend mogelijk aanbod uit de markt te verkrijgen om de schil van flexibele arbeid zo effectief en efficiënt mogelijk in te vullen.
Defensie gaat de ict-professionals inzetten voor ondersteuning vanuit uiteenlopende expertises, bijvoorbeeld op het gebied van big data, informatiebeveiliging, cybersecurity en netwerken. Zij houden zich onder andere bezig met het verzamelen en analyseren van informatie vanuit missies of zorgen ervoor dat deze informatie goed beveiligd is. Ook zorgen zij ervoor dat ict-gedreven materieel, zoals in wapensystemen in voertuigen, simulatoren en smartphones, goed beveiligd is.
“Met het afsluiten van raamovereenkomsten beoogt Defensie een structureel zo passend mogelijk aanbod uit de markt te verkrijgen om de schil van flexibele arbeid zo effectief en efficiënt mogelijk in te vullen.”
Ik herinner me dat de ‘Groene IT’ om een flexibele personele inzet binnen het operationele gebied van Defensie ging wat in de praktijk om elk conflict in de wereld gaat. Want het onderhoud van ICT-gedreven materieel, zoals in wapensystemen in voertuigen laat zich niet zo goed van afstand invullen. Hetzelfde geldt voor het beveiligen van de communicatie ter plaatse want het verzamelen van de gegevens voor een verdere analyse of als mogelijke bewijslast gaat ook niet vanzelf. Simpel gezegd is er volgens mij nog altijd een probleem met de laarzen op de grond voor de ruggegraat van een IT-infrastructuur in een informatiegestuurde organisatie.
Ik heb dus mijn twijfels over de ‘Blauwe IT’ van 8 tot 5 en niet te ver van huis en ik zie bijna een parallel met eerdere artikel over het niet kunnen vinden van geschikt personeel door de FBI. Wat betreft de inhuurmedewerkers zijn huurlingen een stap terug in de tijd als we kijken naar de betrouwbaarheid. Technisch goed beveiligd maar organisatorisch niet goed gescreend is een VoG namelijk niet echt een garantie, hoop dat ze bij Defensie dus rekening houden met de eisen van onze NAVO partners hierin.