Gerard Sanderink en zijn vriendin Rian van Rijbroek hebben opnieuw een zware nederlaag voor de rechtbank geleden. Nadat de eigenaar van Centric bijna twee weken geleden bij de it-dienstverlener buitenspel werd gezet, dreigt hij nu ook het onderspit te delven in het hoog opgelopen conflict met zijn ex-vriendin Brigitte van Egten.
Gisteren bepaalde de rechter in Den Bosch dat Van Rijbroek inzage moet geven in alle in beslag genomen mails waarin Van Egtens naam voorkomt. Ook krijgt Van Egten inzage in bepaalde audiobestanden.
Sanderinks ex-vriendin kan nu makkelijker aantonen dat Van Rijbroek sinds 2018 bezig is haar het leven zuur te maken door via mails allerlei beschuldigingen te verspreiden. De Twentse ondernemer brengt Van Egten nu al vier jaar lang in verband met miljoenenfraude, het veroorzaken van een FIOD-inval bij het bouwbedrijf Strukton, diefstal, porno-activiteiten, seks met Afrikaanse criminelen, omkoping van rechters en journalisten, deelname aan een moslimsekte, het organiseren van drugstransporten, witwassen en andere strafbare feiten. Maar Van Egten is ervan overtuigd dat deze aanklachten niet door Sanderink zijn verzonnen maar uit het brein van diens vriendin Van Rijbroek komen. De voorzieningenrechter acht het voldoende aannemelijk dat het duo Sanderink/Van Rijbroek zich schuldig heeft gemaakt aan (onterechte) beschuldigingen. Afgelopen augustus kreeg het paar al een verbod opgelegd om Van Egten van genoemde misstanden te betichten.
De rechtbank Overijssel vindt het aannemelijk dat Van Rijbroek de gewraakte e-mails heeft geschreven en verstuurd. Het ging daarbij om 40.000 berichten die bij Sanderink in beslag zijn genomen. Het laatste vonnis houdt in dat Van Egten nu ook toegang krijgt tot de inhoud van apparaten die in december 2021 bij Van Rijbroek in beslag zijn genomen. Behalve om talloze mails gaat het ook om audio-opnames van gesprekken die Van Rijbroek heeft gevoerd om Van Egten in een kwaad daglicht te stellen. De zelfverklaarde cyberexpert heeft de gewoonte telefoongesprekken op te nemen. Als ze het vonnis negeert en blijft tegenwerken, kan haar dat een dwangsom van een miljoen euro kosten.
Verwarde indruk
Hoewel Sanderink zelf geen partij in deze zaak is, meende hij ruim twee weken geleden toch namens Van Rijbroek tijdens de rechtszitting te moeten optreden. Daarbij maakte hij een verwarde indruk. De zakenman ontpopte zich als een complotdenker die meende dat op hem aanslagen werden beraamd. Zo zei hij dat in Van Rijbroeks auto ‘gemanipuleerde software’ is aangetroffen. Tot zijn ergernis had de politie zijn aangifte geseponeerd. ‘Onze rechtsstaat is kapot. Daar mag u nog eens goed over nadenken,’ beet hij de voorzieningenrechter toe. Ook zei hij de deurwaarder die bij de beslaglegging was betrokken, te verdenken van criminele activiteiten.