Meta, het moederbedrijf van Facebook, doet het binnenkort met 11.000 medewerkers minder. Meer dan één op de acht werknemers verliezen hun job. De aantallen en het hele ontslagproces zijn duidelijk, maar wie er moet vertrekken blijkt minder helder.
‘Enkele van de moeilijkste veranderingen in de geschiedenis van Meta’, noemt Mark Zuckerberg het in een officiële bericht naar aanleiding van de ontslagronde. ‘Ik wil verantwoordelijkheid nemen voor deze beslissingen en voor hoe we hier zijn gekomen. Ik weet dat dit moeilijk is voor iedereen, en het spijt me in het bijzonder voor degenen die getroffen zijn.’ Meta kampt met dalende omzetcijfers door de terugvallende advertentiemarkt en de sputterende groei van Facebook. En dus noopt het zich tot ingrijpen.
Bij de Belgische openbare omroep sprak VRT NWS anoniem met een Belgische medewerker op het hoofdkantoor. Daaruit blijkt dat de ontslagen medewerkers een – naar Amerikaanse normen – meer dan behoorlijke ontslagvergoeding zouden ontvangen: vier maanden uitbetaald en daarbovenop twee weken per jaar dienst, naar verluidt. Al is er wel een belangrijke randvoorwaarde: praten met de media kan ervoor zorgen dat je je ontslagpremie verliest.
Metaverse
Het personeel werd een halfuur vooraleer het ontslagnieuws wereldkundig werd gemaakt ingelicht. Voor zij die werden verzocht om het bedrijf te verlaten, zouden twee uur na de ontslagmail alle interne systemen zijn afgesloten. Er blijkt alvast een duidelijk lijn te zijn in het ontslagproces. Ook de communicatie over de toekomst van het bedrijf zit strak. De toekomst van Meta, zo geeft Zuckerberg aan, zit voor een flink deel in de Metaverse.
Tegelijk blijken de ontslagen bij Meta verdeeld over de hele afdelingen: van marketingprofielen en rekruteerders tot ingenieurs. Over de impact in België en Nederland is minder bekend.