Het Agentschap Telecom gaat per 1 januari verder als Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Die naam past volgens de toezichthouder beter bij de nieuwe taken van die dienst. De organisatie, die toeziet op telecomfrequenties, stort zich steeds vaker op het toezicht rondom de digitale infrastructuur.
Tijdens een bijeenkomst in Amersfoort is de nieuwe naam officieel gepresenteerd. Inspecteur-generaal Angeline van Dijk lichtte toe dat de maatschappelijke opgave van Agentschap Telecom in de loop der jaren is veranderd. ‘Er is sprake van een toenemende digitalisering. Dat is een voorwaarde voor een duurzame economische ontwikkeling en brengt ons land verder. Tegelijkertijd brengt het nieuwe kwetsbaarheden en risico’s met zich mee. Maatschappelijke belangen kunnen daardoor onder druk komen te staan.’
De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur behoudt de taken van het huidige agentschap. En er komen dus nieuwe taken bij.
NCCA
Een nieuwe taak is de inrichting van een nationale certificeringsautoriteit voor digitale processen en diensten. Dat komt voort uit EU-wetgeving, namelijk de Cyber Security Act. In het kader van die regels zet de toezichthouder een National Cybersecurity Certification Authority (NCCA) op, dat moet waken over de cybersecurity-certificeringen van ict-producten, -diensten en -processen op de Nederlandse markt. Op termijn worden die certificeringen mogelijk verplicht. Zo moet in EU-verband een stevigere vuist gemaakt worden tegen cybercriminaliteit. Ook moeten er binnen de EU eenduidigere regels ontstaan. Lidstaten kunnen zelf bepalen waar ze die taak onderbrengen. In Nederland is ervoor gekozen om dat te doen bij het Agentschap Telecom dat dus vanaf volgend jaar een nieuwe naam heeft.
Ook gaat de waakhond voor de digitale infrastructuur voor de Wet digitale overheid (Wdo) toezien op aanbieders van digitale identiteiten, zoals e-herkenning en DigiD
Cloud, 5G en IoT
Clouddienstverleners krijgen als eerste met de certificeringen te maken. Daarna volgen certificeringen voor leveranciers van componenten voor 5G-core-netwerken. Ook moeten leveranciers van iot-producten (aan internet gekoppelde apparatuur) in de toekomst aan verplichte certificeringen voldoen.
Dat vertelde senior consultant van Agentschap Telecom Johan van den Bosch, eerder aan Computable in het artikel: Even voorstellen: waakhond voor securitycertificering, over de nieuwe taken van Agentschap Telecom.