IBM kondigt tijdens zijn Quantum Summit 2022 doorbraken aan op het gebied van quantum hardware en software. Het betreft de nieuwe 400 Qubit-Plus Quantum Processor (Osprey) en de Next-Generation IBM Quantum System Two voor quantumcentrische supercomputing.
IBM Osprey heeft het grootste aantal qubits (433) van alle IBM- quantumprocessoren. Vergeleken met de IBM Eagle-processor uit 2021, die 127 qubits heeft, is dit meer dan een verdrievoudiging. Osprey heeft daarmee het potentieel om complexe quantumberekeningen uit te voeren die de rekencapaciteit van een klassieke computer ver te boven gaan. Ter referentie: het aantal klassieke bits dat nodig zou zijn om een status op de IBM Osprey-processor weer te geven, is veel groter dan het totale aantal atomen in het bekende universum, aldus Big Blue.
De aanpak van ruis in quantumcomputers blijft een belangrijke factor voor de toepassing van deze technologie. Om dit te vereenvoudigen heeft IBM een bèta-update uitgebracht voor Qiskit Runtime.
Quantum System Two
Naarmate IBM zijn quantum-computing-systemen opschaalt naar het gestelde doel van 4.000+ qubits tegen 2025 en verder, moet ook de bestaande fysieke elektronica een aanpassin ondergaan. IBM heeft de details bijgewerkt van het nieuwe IBM Quantum System Two, een modulair en flexibel systeem dat meerdere processoren combineert tot één systeem met communicatieverbindingen.
Dit systeem moet eind 2023 online zijn en zal de basis vormen voor quantumcentrische supercomputing – de volgende fase in quantumcomputing. Deze fase maakt gebruik van een modulaire architectuur en quantumcommunicatie om de rekencapaciteit te vergroten en maakt gebruik van hybride cloud- middleware om quantum- en klassieke workflows te integreren.
Nieuwe partners
Verder maakte IBM op zijn quantum-evenement bekend dat het gaat samenwerken met Vodafone op het gebied van quantumbeveiliging. Het it-concern stelt dat nu quantumcomputers krachtiger worden, het van cruciaal belang is dat technologieleveranciers maatregelen nemen om hun systemen en data te beschermen tegen een mogelijke toekomstige quantumcomputer die de huidige beveiligingsstandaarden kan ontcijferen. Beide partijen gaan onderzoeken hoe de quantumveilige cryptografie van IBM is in te brengen in de technologie-infrastructuur van Vodafone.
Naast Vodafone heeft IBM nieuwe partnerschappen gesloten met Bosch (treedt toe tot het IBM Quantum Network om verschillende quantum-use-cases te verkennen), de Franse bank Crédit Mutuel (voor het verkennen van toepassingen in de financiële dienstverlening) en de Zwitserse innovatiecampus UptownBasel (om de ontwikkeling van vaardigheden te stimuleren en innovatieprojecten op het gebied van quantum en high performance computing-technologie te bevorderen.)