Centric lijkt in rustiger vaarwater gekomen, nu volledig aandeelhouder Gerard Sanderink alle macht is ontnomen. De nieuwe bestuurders die de Ondernemingskamer heeft aangewezen, kunnen alle besluiten nemen die in het belang van Centric zijn. Daar hoort ook bij een eventuele verkoop van de it-dienstverlener of onderdelen daarvan. Juridisch kan dat. Denkt u dat verkoop nodig is? En wanneer zou dat het beste kunnen gebeuren?
Overigens moeten er wel zwaarwegende redenen zijn om Centric in de etalage te zetten, bijvoorbeeld als de kas leeg is en de banken weigeren krediet te verlenen. Momenteel is onduidelijk hoe Centric er financieel voor staat. Sanderink zelf beschuldigt ex-CEO Johan Taams ervan de resultaten afgelopen voorjaar te hebben geflatteerd. Maar de afgezette Centric-bestuurder heeft wel vaker verdachtmakingen geuit jegens opgestapte of ontslagen bestuurders. Anderzijds staat Sanderink bekend als iemand die zeer scherp door alle cijfers heen kan kijken. En Sanderink zegt hier intern over te zijn getipt.
Zeker is dat een eventuele verkoop Sanderink zeer tegen de borst zou stuiten. De eigenzinnige zakenman ziet Centric als zijn levenswerk. Maar de man staat geheel buitenspel.
Verkoop van onderdelen betekent ook dat die bedrijven onder een andere naam door kunnen gaan. Ook zou verkoop een eind maken aan de zorgen die onder afnemers bestaan over wat er gebeurt als Sanderink ooit komt te overlijden. Angst bestaat dat zijn vriendin Rian van Rijbroek dan de erfgenaam is.
Is verkoop ook vanuit dit oogpunt iets waar de nieuwe ondernemingsleiding op aan moet sturen? En welke bedrijfsonderdelen lenen zich daarvoor? Wat vindt u?
Moet Centric gesplitst verkocht worden; geen idee. Dat is inside-information. Een bedrijf uit elkaar plukken kost meestal meer dan gedacht omdat je verbanden verbreekt die je niet in de formele structuur te zien zijn. Maar het vertrouwen van veel partijen in Centric is verdwenen of verminderd. Als Rian van Rijbroek de baas zou kunnen worden, dan kan Centric beter bijtijds verkocht worden. Van Rijbroek is als assistent van Sanderink een onderdeel van het probleem geworden en niet de oplossing.
Sanderink zou tegen de verkoop van Centric zijn, maar zegt over ex-CEO Johan Taams intern te zijn getipt over het flatteren van cijfers. Wie zou Sanderink toch weer achterdochtig hebben gemaakt? Sanderink heeft nog meer gezegd om “aan te tonen” dat ze niet zonder hem kunnen. Zie https://www.computable.nl/artikel/nieuws/management/7430264/250449/harde-ingreep-nodig-bij-centric-dbs.html Dat lijkt me geen handige strategie, tenzij je Centric juist in de uitverkoop wil doen.
Waarom bestaat Centric nog? Ik snap er oprecht niks van dat er überhaupt nog mensen werken…. Na alles wat daar gebeurt is in combinatie met de huidige arbeidsmarkt waar je gisteren nog een nieuwe baan had kunnen hebben wil je daar toch niet meer werken? Een ieder die er nog zit heeft wel erg weinig ruggengraat of oogkleppen op. Heb je in deze tijd Centric nog op je CV staan dan ben je wat mij betreft volstrekt ongeloofwaardig…
@Kas, heb je enig idee wat voor bedrijf Centric is? Ik hoop niet dat je ooit in de toekomst gebruik moet gaan maken van een overheidsinstelling die werkt met Centric als basis. Want dan zou het echt een puinhoop gaan worden in Nederland als alle medewerkers en managers van Centric jouw instelling zouden hebben.
De argumentatie over belangen gaat voorbij aan het feit dat de overheid niet de enige klant is. Het is dan ook nogal zorgwekkend dat het recht zo misbruikt kan worden om het eigenbelang van de staat zeker te stellen. Argumentatie over afhankelijkheid in de bedrijfsvoering is zwak als we kijken naar buitenlandse invloeden zoals een duur maar zinloos contract met Microsoft doordat portabiliteit iets is voor anderen. Het lijkt erop dat de overheid de governance kwijt is geraakt met uitbestedingen en nu via dubieuze gerechtelijke achterdeurtje probeert de regie te heroveren.
Wat betreft een pyrrusoverwinning is een bestuurder nog geen ondernemer want het probleem van de governance in ons Rijnlandse model kent een lange discussie doordat zeggenschap van degene met het geld om een kapitalistische insteek gaat. We doen glas en een plas want alles blijft zoals het was in de beloofde bestuurlijke vernieuwing vrees ik dat democratische inspraak niet gewenst is als niet ALLE belanghebbende aangaande de toekomst van Centric gehoord worden.
Het instrumentarium van de zeggenschap via een ondernemingskamer is leuk maar tot op heden is het een juridisch kunstje want de gemiddelde vereniging kent een hogere mate van inspraak dan de achterkamertjes politiek die nu gevoerd wordt.