Centric moet hard snijden in de divisie Digital Business Solutions (DBS) die infrastructurele diensten levert. Ex-topman Gerard Sanderink vreest dat in ieder geval honderd à 150, en wellicht zelfs driehonderd à vierhonderd medewerkers moeten vertrekken.
Aernout Vink, voorzitter van de Ondernemingskamer, vroeg Sanderink hoe het grote aantal vacatures bij Centric valt te rijmen met de noodzaak van een forse personeelsreductie. Volgens Sanderink vallen er gaten omdat Centric niet de juiste mensen heeft. Verder zei Sanderink dat het bij Centric aan efficiency ontbreekt. Hij acht een flinke reorganisatie nodig om de Nederlandse activiteiten uit de verliezen te helpen.
Vooruitbetaling
Verder kwamen tijdens de zitting bij de Ondernemingskamer nieuwe problemen aan het licht. Een aantal belangrijke leveranciers eist voortaan vooruitbetaling omdat de kredietverzekering is gestopt. Ook wil Zurich Benelux de polis voor cyberverzekering niet meer verlengen waardoor de aansprakelijkheid als gevolg van cyberaanvallen en schade door phishing en andere computerfraude niet meer is gedekt. De security is in de ogen van deze assuradeur niet voldoende geregeld.
Donderdag werd ook bekend dat behalve ABN Amro geen enkele bank meer een relatie met Centric wil. Ook klanten lopen weg. Centric blijkt straks definitief afscheid te moeten nemen van De Nederlandsche Bank als klant. Er is een tender uitgeschreven waar Centric niet bij zit. Sanderink bevestigde ook dat de Bank voor Nederlandse Gemeenten (BNG) op het punt staat het contract op te zeggen.
De rechter noemde al deze kwesties als reden om zo snel mogelijk Sanderink te vervangen door een nieuwe uitvoerende bestuurder met vergaande bevoegdheden en een niet-uitvoerende bestuurder. Sanderinks betoog dat alleen hij als ervaren turn-aroundmanager Centric weer op de rails kan zetten, vond bij de Ondernemingskamer geen gehoor.