'Ik ben slimmer dan mijn vrouw'. Dat zou ik gewoonlijk al niet gauw durven zeggen. Maar al helemaal niet als het ook mijn wachtwoord is voor al mijn online-toepassingen. Het is de suggestie van Maria Genova, van beroep spreekster, met name als het gaat cybercriminaliteit. 'Een lang wachtwoord is het beste wapen tegen hackers', aldus Genova in dit Computable Journaal, gemaakt op deze week gehouden vakbeurs TBX 2022 in de Jaarbeurs in Utrecht.
Haar enthousiasme, en haar aanstekelijke accent, maken van Maria Genova een begenadigd spreekster. Tien tot vijftien keer per maand moet de Nederlands-Bulgaarse journalist wel ergens aan de bak om uit te leggen welke gevolgen cybercriminaliteit kan hebben, en wat je ertegen kunt doen. Met boektitels als ‘Komt een vrouw bij de h@cker’ of ‘Man is stoer, vrouw is hoer’ doet ze het vooral goed bij de gewone vrouw. Genova’s missie is Nederland digitaal zo veilig mogelijk maken, vertelt ze in dit Computable Journaal.
Haar boodschap is eigenlijk al jaren hetzelfde. ‘Klik niet zomaar overal op, en kies een veilig wachtwoord’. Maar toch gaat het nog vaak fout. ‘Onwetendheid is een groot probleem’, zegt ze. ‘Niemand heeft iets over hackers op school geleerd noch binnen het bedrijf.’ Genova ziet het probleem zich vooral in Nederland voordoen omdat we hier bijna alles online kunnen kopen. ‘We hebben dus veel wachtwoorden nodig, en mensen kiezen overal hetzelfde wachtwoord voor. Dan maak je het gemakkelijk voor hackers.’
Heeft ze dan nog een goede tip voor een goed wachtwoord! ‘Een lange zin, en zet er een letter bij die te maken heeft met het bedrijf. Dus: “ikbenslimmerdanmijnvrouwM. En die laatste M is dan van Marktplaats.
Op zich is lange wachtwoorden een heel goed idee (zin uit een bestaand gedicht, of zelfgemaakt – nog beter). Jammer dat de zakenwereld er anders over denkt. Ik kom ontelbare keren tegen dat ik een wachtwoord aanmaak, maar dat het geweigerd wordt omdat het te lang is (mijn wachtwoord is gemiddeld een 22-30 tekens) . Heb zelfs vele gevallen meegemaakt waar het maximaal 8 characters mag zijn. Of geen vreemde tekens, enz.
Lulligste is dat ik een systeem gebruik waar ik de origin van een doorgegeven wachtwoord altijd mee kan herkennen. Maar dat valt in duigen als ik maar 8 tekens mag gebruiken enz.