ING nam begin 2018 voor 350 miljoen euro creditcardverwerker Payvision uit Amsterdam over van de oprichters. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nu ruim vier jaar later of de verkopers de prijs hebben opgepompt. Dat blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad (FD).
Het FD schrijft dat er sinds afgelopen maand een strafrechtelijk onderzoek loopt naar het opzettelijk overtreden van de witwasregels en het moedwillig aan boord halen van bedenkelijke klanten door Payvision.
De overname van Payvision was de grootste acquisitie van ING sinds de kredietcrisis. Toenmalig topman Ralph Hamers zag in de deal een kans om aan te haken bij succesvolle fintechpartijen zoals Adyen, die steeds meer controle kregen over het betalingsverkeer. Payvision had echter veel klanten in de porno-, crypto- en gokindustrie die hogere witwasrisico’s met zich meebrachten. Onder druk van de ING gooide het fintechbedrijf die klanten in 2020 er uit. Daardoor stortte de winst in en moest de grootbank honderden miljoenen afschrijven op de acquisitie, aldus het FD.
In 2018 moest ING al een boete van 775 miljoen euro betalen vanwege het overtreden van de antiwitwasregels. De kans bestaat dat de bank een déjà vu gaat ervaren.
[UPDATE 8-12-2022] In de oorspronkelijke versie stond dat oprichter Rudolf Booker als verdachte is aangemerkt. Die zinnen, waarop dat betrekking had, zijn weggehaald. Het Financieele Dagblad moest namelijk deze berichtgeving over de Payvision-oprichter van de rechtbank Amsterdam rectificeren, naar aanleiding van een zaak die Booker tegen de zakenkrant had aangespannen. Volgens de uitspraak van 29 november 2022 waren de beschuldigingen die vermeld werden in het FD (artikelen en podcast) niet gebaseerd op feiten. Uit niets blijkt dat de informatie waar het FD over beschikte, betrekking had op een lopend strafonderzoek naar oplichting.