Centric lijdt in Nederland thans verlies door de hoge kosten van inhuur van personeel en problemen met de werving van nieuwe klanten. Het verloop onder werknemers is, mede als gevolg van de onrust, dermate hoog dat Centric drijft op dure uitzendkrachten. Die afhankelijkheid drukt de resultaten van de it-dienstverlener.
Dit blijkt uit het verzoekschrift waarin de advocaat-generaal aangeeft waarom de Ondernemingskamer met spoed onderzoek moet doen naar de gang van zaken bij Centric. De onverwachte terugkeer van Gerard Sanderink in de bestuurstop van de it-dienstverlener zal negatieve gevolgen hebben, zo concludeert prof. dr. mr. M.E. de Meijer.
Uit haar verkennend onderzoek komt naar voren dat veel medewerkers Centric de rug toekeren. En door de onrust zijn die vertrekkers niet goed te vervangen, waardoor het werk door uitzendkrachten moet worden overgenomen.
Het aanblijven van Sanderink als bestuurder zal de agitatie onder medewerkers en klanten verder aanwakkeren, met mogelijk zelfs een leegloop van personeel tot gevolg. Een teken aan de wand is dat de accountant van Centric wil stoppen nu Sanderink weer bij het it-bedrijf op de bok zit. Hierdoor valt de vereiste externe controle op de jaarrekeningen weg.
De Meijer vreest voor de continuïteit van Centric als Sanderink aanblijft. Volgens haar bestaan onder (voormalig) bestuurders en de OR grote zorgen dat straks geen medewerkers meer overblijven. Nieuw personeel zou niet meer voor een baan bij Centric zijn te porren. Ook schrikt het aanblijven van Sanderink klanten af. Op termijn kan dat tot nieuwe opzeggingen van contracten leiden.
Disfunctionerende governance
De advocaat-generaal ziet gegronde redenen om aan een juist beleid bij Centric te twijfelen. Er is sprake van een disfunctionerende bestuur doordat de top van Centric onvoldoende weerstand kan bieden tegen de wijze waarop het it-bedrijf wordt meegesleept in het persoonlijke conflict tussen Sanderink en zijn ex-vriendin. Medio oktober nog dacht het OM met Sanderink een afspraak te hebben gemaakt; de OR zou worden versterkt en tevens een enquêterecht krijgen. Tot ontsteltenis van OM kondigde Sanderink drie dagen na het gesprek met de advocaat-generaal aan terug te keren in de Centric-top. De niet-uitvoerende bestuurders Louis Luijten, Aike Schoots en Peter Mous probeerden Sanderink tevergeefs op andere gedachten te brengen, waarna Luijten en Schoots zijn opgestapt.
Leidt de terugkeer van Sanderink tot een extra verstoring van de toch al gespannen sfeer binnen Centric, ook de ongezonde verhoudingen bij de Sanderink-bedrijven maken een enquête door de Ondernemingskamer nodig, zo is te lezen in het verzoekschrift.
Merkwaardig evenwel is dat daarin met geen woord wordt gerept over de mogelijke invloed van Sanderinks huidige vriendin Rian van Rijbroek op het reilen en zeilen binnen Centric. Haar rol zal komende donderdag, wanneer de Ondernemingskamer het enquête-verzoek van het OM behandelt, dan ook buiten beschouwing blijven. Centric en Sanderink kunnen zich bij die gelegenheid verweren tegen zo’n onderzoek.
Mr. Paul Acda treedt daarbij als advocaat van Sanderink op. Maar de zakenman zal diens betoog zeker ‘emotioneel inkleuren’. Dat deed hij gisteren ook tijdens een rechtszaak in Den Bosch. Daarbij stond Van Rijbroek centraal, maar Sanderink vond het nodig om zelf het woord te voeren. Duidelijk bleek andermaal dat de Twentse zakenman overal complotten tegen zijn leven ziet. Volgens Tubantia en het FD maakte de ondernemer daarbij een verwarde indruk. Zo meent Sanderink dat in de auto van zelfverklaard cybersecurityexpert Van Rijbroek ‘gemanipuleerde software’ is aangetroffen. Het ergert Sanderink mateloos dat de politie zijn aangifte heeft geseponeerd. ‘Onze rechtsstaat is kapot. Daar mag u nog eens goed over nadenken,’ beet hij de voorzieningenrechter toe.
Emotionele uitbarstingen
De wijze waarop Sanderink zich in de rechtbank gedraagt, zijn emotionele uitbarstingen incluis, doen het ergste vrezen voor de toekomst. Niet alleen gedraagt hij zich respectloos tegenover iedereen die zijn pad kruist, tijdens de zitting in Den Bosch viel hij de rechter ook meermalen in de rede.
Hij verzette zich tegen een beslaglegging in december 2021 op computers en telefoons van zijn vriendin. Sanderink verdenkt de deurwaarder die daarbij was betrokken van criminele activiteiten, waaronder een poging tot de al genoemde sabotage van Van Rijbroeks auto. Zijn ex-vriendin zou hiertoe opdracht hebben gegeven. Ook haar advocaat Paul Tjiam vewijt Sanderink medeplichtigheid.
Volgens Sanderink hadden buitenlandse security-experts de sabotage ontdekt. ‘Ik ben it-specialist. We hebben de software uitgelezen, vergeleken met een andere auto van hetzelfde merk. Dat heb ik niet zelf gedaan, dat deden de Israëlieten. Die hebben de hele hexadecimale code bekeken’, aldus de geplaagde ondernemer.