Na twee jaar pionieren was het zover. PostNL maakte de strategische ‘cloud, tenzij’ keuze. Een moedige stap die het bezorgingsbedrijf tien jaar geleden maakte waarna veel organisaties volgden. René Boot, it-directeur bij PostNL, was er vanaf het begin bij en maakt na tien jaar cloud in Nederland de balans op.
‘Je moet niet denken dat je anders bent dan alle andere organisaties. Het verschil maak je niet in it met een eigen datacentrum en infrastructuur. Wel in je functionaliteit en applicaties. Ofwel je eigen dienstverlening. Daarbij is het zaak dat je bedenkt op welk vlak je wilt excelleren en waar niet. Dat is niet altijd even eenvoudig want ook it-professionals willen het beste van het beste’, vertelt Boot.
Dankzij digitaal winkelen, groeit PostNL al jarenlang hard in de pakketbezorging. Van tienduizend naar één miljoen pakketten per dag. Tegelijkertijd wordt brievenpost een steeds kleinere markt. Die elasticiteit met grote seizoensinvloeden zoals Sinterklaas en kerst, zorgt ervoor, dat op- en afschalen in it-capaciteit snel, veilig en effectief moet gebeuren. Tot voor het cloudtijdperk was de it-huishouding van PostNL ingericht op piekbelasting. Een dure en allesbehalve flexibele situatie. De businesscase voor de strategische ‘cloud, tenzij’ stap was dus helder. Het moest sneller, robuuster, beter en tegen dertig procent minder kosten. Uiteindelijk heeft PostNL nog zes jaar in een hybride omgeving gewerkt van bestaande eigen datacenters naar het publieke-cloudlandschap.
Ontdekkingsreis
‘In die tijd was het zowel voor ons als voor onze it-partners als AWS, Microsoft en bijvoorbeeld Sogeti nog een ware ontdekkingsreis. Voor de technologiepartners betekende het totaal andere samenwerkingsvormen dus ook voor hen was het een ondernemend avontuur. Wat je altijd allemaal zelf deed, is nu een complete bedrijfstak. Mijn overtuiging is dat je daar je voordeel mee moet doen. Belangrijke voorwaarde is wel dat je it-bedrijven niet als leverancier maar als partner ziet. Samen optrekken en verantwoordelijkheid dragen, is van groot belang voor succes. We zien dat steeds meer zogeheten out-of-the-box-diensten ofwel gestandaardiseerde cloud-tooling beschikbaar komen bij onze it-partners die ons helpen sneller te innoveren.
‘We zitten nu in de eindfase van cloudintegratietrajecten’, vervolgt Boot. ‘One-model-fixed-all’ bestaat helaas niet dus ook daarmee ontstaan nieuwe uitdagingen. Sterker nog, we hebben nu al te maken met cloud-legacy. Mede omdat we één van de eerste cloudgebruikers op schaal waren in ons land. Uiteraard niet vergelijkbaar met hoe het was want alles is heel veel makkelijker aan- en uit te zetten.’
Voorspelbaarheid
Op de vraag wat de cloud PostNL de komende tien jaar gaat brengen, is Boot duidelijk. ‘Nog meer gedigitaliseerde processen en betere voorspelbaarheid. Daarbij zijn business en it helemaal één. Zo kunnen wij met de inzet van artificiële intelligentie (ai) nog veel meer verschil maken in onze dienstverlening. Nog exacter voorspellen waar een pakketje is, wanneer het gaat komen en wat de kortste en schoonste route is bijvoorbeeld. Dat allemaal op basis van dagelijks wisselende volumes en afleverlocaties.’
‘Onze echte transformatie naar de publieke-cloud-omgeving vlakt nu af. Neemt niet weg dat we voortdurend kritisch keuzes moeten blijven maken. Bij de inzet van ai is mijn zorg wel hoe dat op een ethisch verantwoorde manier in de hand te houden is. De politiek lijkt vooralsnog niet bij machte dit tempo bij te houden. Dat betekent dat we in ons ecosysteem eveneens een grote verantwoordelijkheid dragen hoe nieuwe cloudtechnologie en relevante toepassingen op een duurzame en ethisch verantwoorde manier in te zetten.’
(Dit artikel staat ook in Computable-magazine #05/06-22.)
Tien jaar cloud
Dit artikel is een voorpublicatie uit het boek ’10 jaar cloud in Nederland’ van it-dienstverlener Sogeti dat volgende maand verschijnt. In 2012 was PostNL het eerste grote bedrijf dat de strategische stap maakte om zijn it-huishouding naar de publieke cloud te brengen waarna veel andere (grote) organisaties volgden. Dat vormt de aanleiding voor Sogeti om tien it-bestuurders en -experts te spreken over de invloed van cloud-adoptie op de it-sector. Met vragen als zijn de grote cloudbeloften waargemaakt; wat heeft cloud computing opgeleverd; welke invloed heeft de cloud op het security- en datalandschap; welke lessen zijn getrokken; waar liggen de uitdagingen en wat gaat de cloud ons de komende tien jaar brengen?
Aan het woord komen onder andere it-bestuurders van PostNL, Eneco, NS en de gemeente Amsterdam, Lotte de Bruijn, directeur van NLdigital en Marco Gianotten van onderzoeksbureau Giarte. Voordat het boek uitkomt publiceert Computable als mediapartner alvast een aantal artikelen in het magazine en op de website.
Een heel belangrijk aspect in deze “cloud” walhalla discussie mis ik, zeker voor een commerciële organisatie: prijs!
@atilla
Yes indeed, het gebrek van harde cijfers en end evaluaties waar de netto streep er eens na 10y onder gezet wordt is een ‘smoking gun’ voor mij. je denk toch niet dat een cloud-proponent bij PostNL nu achteraf kritisch over zijn eigen keuzes gaat zijn die destijds gemaakt zijn? toch? Wat als er dan geconstateerd wordt ‘oops was toch niet zo slim’? Enfin een mooi weer verhaal met vage on meetbare prestaties is het enige wat je zult gaan krijgen. Et voila. Het artikel.
Wat dat betreft is dit wel een leuke read: https://www.theregister.com/2022/11/02/cloud_magic_era_ends