Datacenter Almere is failliet verklaard door de rechtbank Midden-Nederland. Ook ICT Campus Almere en NL Datastore, twee zusterbedrijven, zijn failliet. Wat de oorzaak is van het bankroet is nog niet bekend.
Datacenter Almere was verantwoordelijk voor de dataopslag en beheer van kleine en middelgrote ondernemers in Almere. Naast aanbieder van colocatie-diensten profileerde het datacenter zich ook als campus en ontmoetingsplek voor ict-ondernemers die groen willen ondernemen. Om eigen werknemers op te kunnen leiden, heeft het bedrijf in 2019 de ICT Campus opgezet. Vanaf 2021 konden studenten van ROC Flevoland ook een opleiding tot data-engineer volgen aan de campus. Die opleidingen zijn nu niet meer te volgen, meldt Omroep Flevoland.
De rechtbank heeft curator Kim Reekes van het Utrechtse bureau De Advocaten van Van Riet (AVVR) aangesteld. Zij was niet bereikbaar voor commentaar, net als Datacenter Almere zelf.
Datacenter Almere opende drie jaar geleden in oktober de deuren. Het ging om een datacenter in het pand waar eerder Vancis en Interxion waren gevestigd. Eigenaar Andrew van der Haar is ook de man achter Datacenter Groningen. Dat werd afgelopen september overgenomen door Weserve, leverancier van glasvezel- en hostingdiensten.
Meestal is een reden voor failissement een tekort aan geld waardoor de rekeningen niet meer betaald worden. De redactie kan bij KvK de eventueel gedeponeerde jaarrekeningen opvragen om zich een beeld hierin te vormen. En misschien wordt het nog een doorstart als op de balans de post ‘goodwill’ hoop geeft voor de toekomst. Drimble laat zien dat Datacenter Almere BV onderdeel is van een holding en de bestuurder daarvan heet niet Andrew van der Haar maar Arie van der Haar.
Ik kan me nog een opinie herinneren over onverwachte discontinuïteit door dit soort non-technische factoren, data als goodwill doet het tenslotte altijd goed als de klanten aangaande de continuïteit van hun bedrijfsvoering een grote afhankelijkheid hebben. Da’s goed voor de afnemers van diensten maar niet altijd goed voor de crediteuren en misschien dat Rik er wat dieper in moet duiken want dhr. Steltman wist in een reactie op deze opinie te melden dat DHPA een service escrow regeling ontwikkeld had voor de ISV’s/stack owners, samen met ICTrecht. Dat studenten aan ROC Flevoland nu opeens niet meer de opleiding data engineer kunnen volgen lijkt me meer om mismanagement te gaan bij ROC.
Oja, in de colocatie sector is de KW/u prijs een variabele kostencomponent aan de OpEx kant van de balans terwijl de verhuizing met een steekwagen een relatief eenvoudig logistieke operatie is. En met het eigendom van de server is er vaak geen discussie over het eigendom van de data. Wat betreft de eerder genoemde WA-verzekering in de cloud wordt de komende jaren de juridische uitwijk interessant want ik vermoed dat we nog vaker verrast gaan worden door failissementen in deze sector. Da’s vervelend voor de ondernemer maar de afnemer kan zich hier tegen verzekeren door voor (data)portabiliteit te zorgen.
Voor meer informatie over de vervolgstappen na het faillissement, kan het beste met de curator contact worden opgenomen. Speculaties hierover zijn altijd riskant.
Over de opleiding voor de studenten van het ROC, kan gemeld worden dat hier geen sprake is van mismanagement van het ROC. De opleidingen die het Data Center College verzorgt, gaan in ieder geval door. Deze opleiding geeft bij goed gevolg van het examen, het DDA (deel)certificaat Datacenter Professional.
Dank Marcel voor je update over de opleiding, ik neem aan dat zowel Omroep Flevoland als Computable rectificeren. Ik neem de verantwoordelijkheid voor mijn eigen speculaties in reactie omdat de curator een plicht heeft aangaande schuldeisers. En wat betreft mismanagement neem ik mijn opmerking niet terug omdat het niet alleen om uitval van een dienstverlener gaat als ik kijk naar de uitval van lessen door personele tekorten. Maar bovenal vraag ik me nog weleens af waar eigenlijk voor opgeleid wordt als de Datacenter Professional geen weet heeft van de juridische kant van het verhaal.