Wil het ooit nog wat worden met de blockchain, dan moet in ieder geval de veiligheid van deze technologie op een hoger peil worden gebracht. Ook het gebrek aan wereldwijde regelgeving, normen en richtlijnen brengt de ontwikkeling van blockchain in gevaar. Daardoor zitten alle bedrijven die werken met blockchain-systemen of daar afhankelijk van zijn in een grijs gebied.
Dit blijkt uit een witboek van OwlGaze. De leverancier van voorspellende ai-software stelt bovendien vast dat de technologie nog in de kinderschoenen staat. Het ontwerp en de ontwikkeling gaan gepaard met kwetsbaarheden. Hierdoor loopt de blockchain-architectuur een hoger risico op uitbuiting door kwaadwillenden. Dit beveiligingsprobleem raakt ook bedrijven die cryptomunten opslaan dan wel verhandelen via digitale portefeuilles. Het witboek draagt dan ook de titel “Blockchain beschermt onze gegevens, maar wie beschermt de blockchain?’
Vooral bruggen tussen twee blockchains blijken kwetsbaar. Onder meer de cryptobeurs Binance en het platform Nomad werden hier slachtoffer van. Volgens blockchain-dataspecialist Chainalysis is tot nog toe dit jaar al voor twee miljard dollar aan cryptomunten gestolen van dit soort ‘bruggen’.
Ondermijnen
OwlGaze-topman Ralph Chammah constateert dat aanvallers steeds slimmere manieren vinden om de veiligheid binnen de blockchain te ondermijnen. In combinatie met onzekerheid over interventies door regelgevers leidt dat tot een dringende behoefte aan proactief management van cyberdreigingen. Niet alleen de infrastructuur maar ook apparaten, gebruikers en gegevens die zijn opgeslagen in de blockchain, moeten worden beschermd. Chammah: ‘Deze dreigingen kunnen zeker afzonderlijk worden aangepakt, maar moeten worden geleid door dezelfde algemene strategie.’
Volgens Chammah kan de inzet van voorspellende ai-software deze problemen helpen te verlichten. Met behulp van geavanceerde correlatie en ai zijn cyberaanvallen vroegtijdig te ontdekken. De financiële regelgever van New York propageert het gebruik van blockchain analytics tools. Ook de Dutch Blockchain Coalition zet veiligheid van blockchain voorop. Bekeken wordt welke methoden zich daar het beste voor lenen.
Wonderlijk om te stellen dat “gebrek aan wereldwijde regelgeving, normen en richtlijnen” het probleem zouden zijn, als juist blockchain een oplossing probeert te bieden voor als je dat allemaal niet vertrouwt.
ai-software adviseert ai-software. Moeten we daar dan maar in geloven ?
Wil het ooit nog wat worden met geldkluizen zal met name het waardetransport er van en naar een stuk veiliger moeten. Ook grenswisselkantoren blijken zeer kwetsbaar voor fraude en oplichting.
Een leverancier van voorspellende AI software kan beter zijn geluk proberen in het casino dan de ballotagecommissie van Computable als we kijken naar de voorzitter in de vorm van Dino. Een tikje zuur maar ik kan me vinden in zijn reactie als het om geloof gaat want ik heb op een bierviltje in dit digitale café uitgerekend wat het scheelt als we de vijfde penning van een belasting toegevoegde waarde er af halen door digitale kudo’s als ruilmiddel te adopteren.
Geen gezeik, iedereen rijk moet ik denken aan de Tegenpartij van de twee Haagse vrije jongens F. Jacobse en Tedje van Es. Ze hadden geen voorspellende AI software maar van Kooten en de Bie waren visionair in het politieke theater.