Gerard Sanderink legt het ultimatum van het Openbaar Ministerie (OM) om zijn benoeming tot topman van Centric terug te draaien, naast zich neer. De ondernemer, die afgelopen donderdag geheel onverwacht weer de ondernemingsleiding op zich nam, heeft de uiterste termijn laten verlopen.
Het OM gaat nu de Ondernemingskamer vragen onderzoek te doen naar het beleid en de gang van zaken bij Centric. Dan zal ook duidelijk worden hoeveel invloed Sanderinks vriendin Rian van Rijbroek achter de schermen heeft op het reilen en zeilen van Centric.
Het verzoek tot een enquête wordt om ‘redenen van openbaar belang’ gedaan. Omdat veel overheidsinstellingen afhankelijk van Centrics dienstverlening zijn, wil het OM rust creëren rond het bedrijf dat afgelopen drie jaar meermalen werd meegesleept in Sanderinks privé-oorlogen. De rechtszaken die daaruit voortvloeien en een aantal geruchtmakende ontslagzaken hebben het eens zo florerende Centric in onrustig vaarwater gebracht. Het OM vindt dat Sanderink niet de juiste persoon is om het tij te keren.
Schorsen
Volgens Onno Hennis, advocaat ondernemingsrecht bij AMS Advocaten, kan de Ondernemingskamer Sanderink al op korte termijn schorsen, nog voordat de enquête is afgerond. Na schorsing kan de Twentse ondernemer als bestuurder geen beslissingen meer nemen over Centric. Ook is het mogelijk Sanderink, die volledig aandeelhouder van Centric is, (tijdelijk) zijn stemrecht te ontnemen of zijn aandelen ter beheer aan anderen over te dragen. De rechter kan nieuwe, onafhankelijke bestuurders aanstellen met een doorslaggevende stem en het uitsluitende recht om de vennootschap te vertegenwoordigen. Hennis: ‘Met dergelijke maatregelen kan Sanderink in wezen buitenspel worden gezet.’
De verwachting is dat de Ondernemingskamer het enquête-verzoek van het OM zal inwilligen. Maar eerst komt er een mondelinge behandeling van dit verzoek waarbij het OM zijn beweegredenen zal toelichten. Centric en zijn bestuurder Sanderink kunnen zich daartegen verweren. De datum van een zitting is nog niet vastgesteld. Als de Ondernemingskamer deze zaak met voorrang behandelt, is een zitting in november te verwachten.
Niet openbaar
De inhoud van het verzoekschrift dat het OM vandaag indiende, wordt niet openbaar gemaakt. Maar het OM zal de rechtbank zeker wijzen dat Centric momenteel geen uitvoerende bestuurders kent. Een ceo ontbreekt, waarop Sanderink samen met zijn rechterhand Peter Mous achter de knoppen is gaan zitten. Begin 2021 trok Sanderink zich nog terug uit het bestuur van Centric vanwege de onrust rond zijn persoon. Die uitte zich onder meer in telkens vertrekkende bestuurders.
Ook werd Centric betrokken bij meerdere civielrechtelijke procedures rondom Sanderinks privékwesties. Sanderink deed dit om vonnissen niet na te hoeven komen. Hij liet Centric beslag leggen op de 1,9 miljoen die hij aan dwangsommen moest betalen. De rechter trad hard op en stelde dat Centric misbruik van recht had gemaakt. Het OM vreest een herhalingen van dit soort kwesties. Wel moet het OM aantonen dat publieke belangen door onrust en stuurloosheid bij Centric in het geding zijn. Dat kan nog lastig worden want de gebruikersvereniging van Centric stelde onlangs dat de dienstverlening van Centric geen gevaar loopt.
(De zitting bij de Ondernemingskamer is op 3 november aanstaande. Meer over de verdere procedure bij de Ondernemingskamer, zie hier.)