In het derde kwartaal van 2022 haalden startups en scale-ups beduidend minder durfkapitaal op dan een jaar eerder: 480 miljoen euro tegenover 1,5 miljard euro. Dit komt voornamelijk doordat vorig jaar enkele heel grote deals vielen. In het afgelopen kwartaal werden meer deals gesloten, maar dus wel tegen minder geld. De grootste investeringen gingen naar bedrijven actief in de green tech, blijkt uit onderzoek van onder meer Techleap.nl en de Dutch Startup Association (DSA).
Bijna alle investeringsrondes met bedragen boven de tien miljoen euro waren bestemd voor green tech-bedrijven, wat de onderzoekers ook wel climate tech noemen. De grootste investering ging naar zonneautofabrikant Lightyear (81 miljoen euro), batterijfabrikanten Greener Power Solutions (45 miljoen) en Elestor (30 miljoen), softwareontwikkelaar Sympower (22 miljoen) en snellaadnetwerk Leap24 (15 miljoen). Een investering van boven de tien miljoen euro was voor een bedrijf in de zorgtech: Xeltis (15 miljoen).
Vroege investeringen
Het valt Techleap op dat sinds begin 2022 relatief veel vroege investeringen plaatsvinden. In de eerste negen maanden van dit jaar waren er 107 deals van minder dan een miljoen euro. Over heel 2021 waren dit er zeventig. Het aantal grote deals blijft vooralsnog achter: dit jaar telt tot nu toe 29 deals met een waarde tussen de tien miljoen en vijftig miljoen euro (heel 2021: 53 deals). Er zijn tot nu toe slechts drie transacties van meer dan honderd miljoen euro, terwijl dat er over heel 2021 tien waren.
‘De ommekeer in vroegefase-investeringen is een goede ontwikkeling voor het groeiend aantal startups’, zegt Lucien Burm van de Dutch Startup Association die ook bij het onderzoek is betrokken. ‘Daarnaast is het bemoedigend dat juist klimaatstartups de grote investeringen ophalen. Het onderschrijft dat de nodige innovatie, voor de huidige crises en uitdagingen waar we voor staan, van dit soort bedrijven zal komen.’
Uitzonderlijk 2021
2021 was een uitzonderlijk jaar qua investeringen in Nederlandse techbedrijven. Er werd een aantal grote deals gesloten, zoals met Mollie (665 miljoen euro), Messagebird (800 miljoen), Bunq (193 miljoen) en Lumicks (93 miljoen). De drie eerstgenoemden kun je eigenlijk geen scales-ups meer noemen.
Een groot deel van de startups en scale-ups komt uit de ict-sector. Computable en financieel adviesbureau CFI houden hier al jarenlang de vinger aan ‘kwartaal’pols.