Gerard Sanderink keert geheel onverwachts bij Centric terug als bestuursvoorzitter en niet-uitvoerend bestuurder. Bijna twee jaar nadat hij wegens aanhoudende onrust rond zijn persoon alle bestuurstaken moest neerleggen, is de volledig eigenaar van het it-bedrijf – ook formeel – weer helemaal de baas.
Na een ware exodus van topbestuurders, managers en andere sleutelfiguren springen nu ook de huidige bestuursvoorzitter Louis Luijten en niet-uitvoerend bestuurder Aike Schoots van boord. Het duo legt per direct zijn taken neer.
Dit maakt Centric vandaag in een kort persbericht bekend. Het is Luijten en Schoots niet gelukt het it-bedrijf weer in rustig vaarwater te brengen. Het besluit om Sanderink weer met de strategie en dagelijkse operaties te belasten, lijkt dan ook niet uit luxe te zijn geboren. ‘Dit besluit is ingegeven door recente ontwikkelingen binnen Centric’, stelt het geplaagde bedrijf.
Belangrijke opdrachtgevers als De Nederlandsche Bank en BNG zouden hun relatie met Centric willen herzien. Ook het contract met ASML voor werkplekbeheer lijkt op de tocht staan. Verder kost het Centric moeite capabele it’ers aan zich te binden, zeker nu de arbeidsmarkt ongekend krap is. Volgens kringen rond het bedrijf zou er sprake zijn van een braindrain.
Daar komt nog bij dat de jarenlange ruzies tussen Sanderink en zijn ex-vriendin, de vele rechtszaken die daaruit voortvloeien en een aantal geruchtmakende ontslagzaken hun wissel hebben getrokken. Het imago van Centric kreeg hierdoor meerdere deuken.
Over de schreef
Als manager heeft Sanderink geen goede reputatie. In juli 2021 oordeelde het Gerechtshof Den Haag dat de hij in twee ontslagzaken van Centric-directeuren over de schreef is gegaan. Het hof bekrachtigde het oordeel van de kantonrechter dat de excentrieke it-ondernemer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld, juridisch een van de zwaarste diskwalificaties die een werkgever kan treffen.
In de ontslagzaak van voormalig commercieel directeur Hans Schrijver liet de rechter Sanderink onomwonden weten diens agressieve gedrag beu te zijn. Minstens zo zwaar rekende de rechter diens handelen aan in de ontslagkwestie rond ex-detacheringsdirecteur Pieter van der Stoel. Sanderinks gedrag was naar het oordeel van het hof in strijd met goed werkgeverschap.
Overigens komt het vertrek van Luijten niet uit de lucht vallen. In juni van dit jaar wilde de ervaren bestuurder al opstappen na wrijving met Sanderink. Luijten zou aanvankelijk hebben ingestemd met het voorstel van de toenmalige ceo Johan Taams, cfo Patrick Rosengarten en coo Bart Fehmers om naar de Ondernemingskamer te stappen in verband met wanbeheer door Sanderink.
Toen de excentrieke Twentse ondernemer daar lucht van kreeg, oefende hij zware druk op Luijten uit, waarna de board-voorzitter inbond. Doordat de non-executives in de meerderheid waren, ging het plan niet door. Daarop zijn Taams en Rosengarten opgestapt. Luijten wilde meteen na de zomer opstappen. Uiteindelijk is dat deze week gebeurd. Sanderink gaat samen met Peter Mous als niet-uitvoerend bestuurder nu ook proberen een nieuwe board aan te stellen. Verder wordt verwacht dat hij ook een reorganisatie gaat doorvoeren om de cijfers op te krikken.
Marktwerking ?
Snap niet dat hier nog mensen werken… Ik zou persoonlijk nóóit iemand inhuren van Centric, maar ook een sollicitant die daar vandaan komt kan ten minste zeer kritische vragen verwachten en heeft weinig kans op een baan. Nu opstappen is laat. Nu blijven zitten betekent gewoon een gebrek aan inzicht of ruggengraat.
@KAS: het kan ook juist commitment naar je klanten en collega’s zijn. Bovendien: hoeveel merkt een gemiddelde medewerker in zijn of haar inhoudelijke werk nu van het gedrag van de eigenaar? Bij misstanden bij Shell werd geen enkele medewerker erop aangekeken daar nog te werken, en dat was het bedrijf zelf dat zich misdroeg. Hier misdraagt het bedrijf zich niet, maar de eigenaar. Waarom zou je die (lagere) medewerkers daarop afrekenen? Ik neem het niemand kwalijk er te blijven werken als hij/zij tevreden is over het inhoudelijk werk, direct leidinggevenden, directe collega’s en klanten.
Dat neemt niet weg dat ik hoop dat de Ondernemingskamer ingrijpt en een fatsoenlijk bestuur installeert, met waarborgen tegen oneigenlijke beïnvloeding door de eigenaar.
De veel interessantere vraag is welk management team nu bereid is om de dagelijkse leiding op zich te nemen
That’s the question Robert D. Want wie heeft eigenlijk de dagelijkse leiding in handen als we kijken naar de invloed vanuit de coulissen van niet alleen Sanderink? Money talks want Shell is een ander verhaal als we kijken naar de aandeelhoudersvergadering. Een Angelsaksische bedrijfsvoering kent dan ook een geheel ander governance model dan het familiebedrijf met eigen kapitaal. Elk voordeel heb dan ook z’n nadeel zullen we maar zeggen want soms is eigenzinnig gewoon innovatief.
@kas ik werk bij Centric. We zijn elke dag druk bezig met dienstverlening (onze klanten) en hebben helemaal geen tijd voor die “onzin” . Niemand van Centric inhuren of aannemen is je goed recht maar je onderbouwing vind ik zwak.