Na dertig jaar wil het bestuur van de Vereniging van Informatie- en Automatiseringsprofessionals in Nederlandse Gemeenten (Viag) een nieuwe weg inslaan om tegemoet te komen aan de vragen die leven rond de digitale transformatie van de Nederlandse gemeenten. Daarvoor is een onderzoek ingesteld waarvan de resultaten 4 november tijdens de themadag en de algemene ledenvergadering met alle leden worden gedeeld.
Viag-voorzitster Karen van der Linden vindt dat organisaties zoals de Viag zich regelmatig de vraag dienen te stellen of ze nog de juiste koers varen. ‘Dit was bij ons net iets te lang geleden.’ Daarom stelde het bestuur een transitieteam samen, dat een voorstel uitwerkt over hoe de organisatie er in de toekomst moet uitzien.
Common Ground
Volgens Van der Linden liggen er tal van vraagstukken te wachten. ‘Zo zien we dat de Nederlandse Common Ground-beweging flink wat aandacht vraagt bij de grootste groep van de gemeenten. Het zijn net dit soort modellen die we op een meer pragmatische manier willen vertalen naar de gemeenten toe, bijvoorbeeld in samenwerking met VNG Realisatie. Maar hiervoor hebben we een projectplan nodig en dit is onder meer wat het transitieteam moet gaan uittekenen.
Het transitieteam is samengesteld uit drie personen, Eddy Van der Stock (voorzitter van de Vlaamse zusterorganisatie V-ICT-OR), Johan van der Waal (die zijn ervaring zowel bij de Viag, de VNG als bij V-ICT-OR haalde) en Renk Ruijter (die reeds jaren ter ondersteuning van de Viag werkt). Het team kreeg van het bestuur de opdracht mee om de ‘delta’ te onderzoeken die in het veld leeft, waar Viag het verschil kan maken, en vooral waar de vereniging een vernieuwde positie kan aannemen die ‘Viag-eigen’ is.
Visie
Zo moet er een nieuwe visie voor de organisatie worden opgesteld, met daarbij een passende governance-structuur. Het transitieteam voert daarvoor onder andere gesprekken met leden en bedrijfsleden over hoe gemeenten binnen regio’s met elkaar kunnen samenwerken, wat de Viag als organisatie voor hen kan betekenen en op welke goede manier kennisdeling naar individuele of collectieve ledengroepen opgezet zou moeten worden.
Voorzitster Van der Linden benadrukt wel dat een aantal basisdoelstellingen van de Viag niet worden veranderd. ‘Belangrijk blijft het vormgeven van een beroepsvereniging voor alle professionals binnen het taakgebied Informatiebeleid en -technologie bij de lokale overheden, en dit door middel van producten, advisering, vertegenwoordiging en afvaardiging. Finaal is de toegevoegde waarde aan de individuele informatieprofessional en aan de gemeentelijke organisaties als organisatie het belangrijkste.’
Mooi dat VIAG meegroeit met waar behoefte aan is. Dat geeft perspectief, toekomst.
Vanuit de praktijk een aanvulling op jullie denkproces. Een soort visie.
Veel organisaties hebben zoveel verschillende IT, dat vanuit die IT nauwelijks of geen echte verbetering meer verwacht kan worden. Laat staan digitale transformatie, digitalisering.
Laat VIAG een vereniging worden die denken en werken vanuit de vraag naar informatie stimuleert. Vanuit informatieposities.
Hoewel dit de relatie met de IT wereld waarschijnlijk minder makkelijk gaat maken zou zo’n insteek zorgen voor echte toegevoegde waarde voor naar informatie vragende organisaties. In het geval van VIAG zullen dat dus (vooral) gemeenten zijn.
Voor wat het waard is. Ik wens jullie veel succes in jullie zoektocht.
Steven