De Dutch Data Center Association (DDA) ziet meerdere concrete mogelijkheden die op korte termijn de energie- en klimaatcrisis kunnen verlichten. Een van de technieken waarmee Nederland meteen aan de slag kan, is datathermie als duurzame en goedkope warmtebron.
Door gebruik te maken van de restwarmte van datacenters kunnen potentieel een miljoen huizen van het gas, stelt de branchevereniging. Ook scheelt dit behoorlijk op de energierekening. De totaalprijs van energie van restwarmte-projecten is inmiddels driemaal goedkoper dan verwarming met gas. Hiermee worden tevens enorme hoeveelheden CO2 bespaard.
Sturing en actie
Verwarmen met de restwarmte van datacenters is technisch mogelijk. De afgelopen jaren zijn er, mede door de inzet van de datacentersector, al twintig datathermieprojecten van de grond gekomen. Ongeveer 50.000 appartementen konden van het gas. Meer sturing en actie vanuit de overheid zal deze transitie versnellen, stelt DDA-directeur Stijn Grove. De huidige regelgeving werkt verlammend, met name de eisen voor gescheiden transport en verkoop. Ook zijn er veel graafproblemen en issues rond concessies.
Verder stelt Grove voor om nieuwe afnemers van elektriciteit op een andere manier te bedienen. Door met alle partijen de uitbreiding van de stroom-infrastructuur te plannen, kan de energietransitie worden versneld. Volgens de DDA kan er veel efficiënter worden geïnvesteerd. Nodig is een andere aanpak voor het bouwen van stroomnetwerken en onderstations.
Enkele grotere datacenters hebben zelf het initiatief genomen en onderstations gebouwd. Zo is het stroomnet versterkt. Dit ging een factor 5 sneller en was goedkoper dan publieke projecten, stelt Grove. ‘Gezien de uitdagingen op het stroomnet, is dit een kans voor Nederland waarvan meer gebruik moet worden gemaakt.’
Te strikte regels
Grove vindt de huidige regelgeving te strikt. Daardoor komt de energietransitie in de knel. Het is nodig een haakse bocht te maken. ‘De energietransitie en digitale transformatie zijn twee grootse en samenvallende veranderingen. Nieuw beleid, regie en een integrale aanpak van de overheid zijn essentieel om deze unieke kans te benutten. Er is nog te veel versnippering op deze thema’s tussen de ministeries en regionale overheden.’
‘Kijkend naar bijvoorbeeld het stroomnetwerk hebben we een enorm strikt gereguleerd systeem’, zegt de directeur. ‘Dat heeft ons een enorm hoog kwalitatief stroomnetwerk opgeleverd met weinig uitval. Maar door de enorm snelle veranderingen is het netwerk niet groot genoeg.’ Te weinig is rekening gehouden met de huidige realiteit van decentrale opwekking, elektrificatie en versnelling door de energietransitie. ‘De huidige netbeheerders moeten enorm bijbouwen maar door regelgeving duurt dat lang en hebben ze maar beperkte capaciteit.’
Tijdens de Green Data Center Conference morgen in de Amsterdam Arena zal de datacenter-sector samen met de overheid, nutsbedrijven en wetenschap het gesprek aangaan om nieuwe doorbraken tot stand te brengen.