Het Adviescollege ICT-toetsing is uiterst kritisch over invoering per 1 januari aanstaande van de nieuwe Omgevingswet, zoals minister Hugo de Jonge (VROM) wil. De risico’s zijn aanzienlijk als de bewindsman deze wet toch snel doordrukt. Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV) vertoont nog steeds ernstige haperingen. Maar het Adviescollege wil niet zo ver gaan om deze datum van invoering geheel af te wijzen.
Het Adviescollege ziet de besluitvorming over de invoeringsdatum van de Omgevingswet als een dilemma. Indien besloten wordt tot invoering op of kort na 1 januari a.s. adviseert men maximaal in te zetten op het beperken van maatschappelijke risico’s en het oplossen van tekortkomingen in het DSO. Indien besloten wordt tot verdergaand uitstel adviseert het Adviescollege de tijd te nemen voor een fundamentele heroriëntatie.
Met dit advies kan de Eerste Kamer dus nog alle kanten op. Het wachten is op de bestuurlijke reactie van de bewindsman op het advies. De Jonge krijgt in ieder geval een heel klein beetje ruimte zijn zin door te zetten.
Wel moet heel snel een stevige kwaliteitsimpuls worden gegeven aan het indringend ketentesten, aldus het Adviescollege. De huidige wijze waarop deze ketentesten zijn ingevuld en uitgevoerd, geeft onvoldoende zekerheid over de stabiliteit, betrouwbaarheid en technische werking van de DSO-keten.
Tijdelijke maatregelen
Het Adviescollege vindt verder dat de centrale regie moet worden versterkt op de inzet van de Tijdelijke Alternatieve Maatregelen (TAM’s) die zijn bedoeld als vangnet voor het functioneren van de planketen binnen het DSO als geheel.Deze maatregelen verlagen weliswaar de risico’s van de inwerkingtreding maar introduceren ook extra complexiteit.