Chetu, een Amerikaanse leverancier van maatwerk-software, heeft een werknemer in zijn vestiging in Rijswijk ten onrechte op staande voet ontslagen wegens het uitzetten van de webcam. Negen uur per dag cameratoezicht is in Nederland verboden. Volgens de rechtbank in Tilburg kan betrokken verkoopmedewerker dan ook geen werkweigering en ‘ongehoorzaamheid’ worden verweten.
Op 23 augustus ontving de Nederlander per e-mail de mededeling dat hij terstond diende deel te nemen aan het Corrective Action Program (CAP) van zijn werkgever. In het virtuele klaslokaal moest hij gedurende de gehele werkdag zijn ingelogd, zijn scherm delen en zijn camera laten aanstaan. Nadat het bedrijf uit Florida twee dagen later de man aan die instructie herinnerde, schreef de werknemer dat hij niet negen uur per dag via een camera wilde worden gevolgd.
Hij beschouwde dat als een inbreuk op zijn privacy en zei zich daar helemaal niet lekker bij te voelen. Chetu kon bovendien al diens activiteiten via geïnstalleerde software op zijn laptop volgen. Ook werd zijn scherm gedeeld. Een dag later gebood Chetu hem nog twee keer zijn camera aan te zetten. Nog dezelfde avond volgde een wel heel summiere mail: Hierbij ben je ontslagen. Reden: werkweigering; ongehoorzaamheid.
Buitenproportioneel
De rechter vindt dat Chetu onvoldoende kenbaar heeft gemaakt wat de redenen voor het ontslag zijn. Bovendien is werkweigering niet gebleken. Evenmin is sprake van een redelijke instructie. De instructie om de camera aan te laten staan is in strijd met het recht van de werknemer op respect voor diens privéleven, aldus het vonnis. Cameratoezicht gedurende 9 uren per dag is buitenproportioneel en in Nederland niet toegestaan.
De rechter vindt het ook vreemd dat op de bankrekening van de werknemer op 1 september 4.220 euro werd bijgeschreven zonder een betalingskenmerk of toelichting. Chetu is ook veroordeeld tot overlegging van de salarisspecificaties vanaf 1 augustus. Daaraan is een dwangsom gekoppeld van 1.000 euro per dag dat Chetu in gebreke blijft. Verder moet men nog een aantal vergoedingen betalen.
Het Amerikaanse bedrijf heeft niet de moeite genomen een verweerschrift in te dienen. Evenmin is Chetu ter zitting verschenen. Minder dan een week na het ontslag liet Chetu de vestiging in Rijswijk uitschrijven uit het handelsregister. Het kantoor werd gesloten. Chetu zat al sinds juni 2013 in Nederland. Directeur was Atal Bansal, tevens oprichter en ceo. Het bedrijf telt wereldwijd 2.600 werknemers, waarvan de meesten software-ontwikkelaar zijn.