De wereldwijde chipmarkt is in rep en roer. Deze week kwam zowel 's werelds grootste geheugenchipfabrikant Samsung als concurrent AMD met teleurstellende cijfers. Analisten verbazen zich over hoe slecht het in de chipmarkt gaat en maken zich op voor barre tijden.
Samsung boekte afgelopen een operationeel bedrijfsresultaat dat 32 procent lager was dan dezelfde periode een jaar eerder en AMD waarschuwde dat de kwartaalomzet een miljard dollar achterblijft bij eerdere ramingen. Eerder besloten concurrenten als Micron Technologies, Kioxia, Tokyo Electron en Lenovo de broekriem aan te halen om de schade te beperken. Marktleider TSMC zag een toename van de kwartaalomzet met 48 procent, die enkel te danken is aan de depreciatie van de Taiwanese dollar en niet door de sterke markt.
Voorraden
Over de oorzaak van de slechte markt zijn analisten het eens: er is gewoon minder vraag naar processoren. ‘Het lijkt erop dat de vraag in de afgelopen weken opvallend is verslechterd’, meldt een analist aan persbureau Bloomberg. ‘Klanten aan het eind van de keten maken liever hun voorraden op.’ In coronatijd werden voorraden juist aangevuld en nu spreken ze die aan in plaats van dat ze nieuwe productieorders plaatsen.
Er wordt minder consumentenelektronica verkocht. Bovendien rijzen de kosten van grondstoffen en transport de pan uit. De chipindustrie heeft ook te maken met restricties die de Amerikaanse overheid oplegt aan exporten naar China, wellicht de grootste afzetmarkt. Door deze beperkingen kun je de huidige slechte marktsituatie niet volledig verklaren vanuit vraag en aanbod.
Vooralsnog is het voornamelijk de pc-markt die de klappen krijgt. Maar volgens Bloomberg zou een serieuze recessie zelfs impact hebben op tot dus ver stabiele markt van cloud computing, de auto-industrie en andere industriële automatisering. Het eind is voorlopig niet in zicht, meldde het hoofd van de chipdivisie van Samsung vorige maand. Hij verwacht dat de markt van geheugenchips ook in 2023 zwak blijft.