De politie ontkent dat de opsporing in gevaar komt door storingen in het tapsysteem van de politie of het systeem dat automatische nummerplaatherkenning verrijkt. De afgelopen drie maanden viel het tapsysteem drie keer uit met vrij gering dataverlies als gevolg.
Minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) antwoordt dit in een brief aan de Tweede Kamer. Binnen de vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid was onrust ontstaan naar aanleiding van berichtgeving in NRC dat de opsporing door het disfunctioneren van de politie-tapkamer gevaar loopt.
Yeşilgöz geeft toe dat de soft- en hardware van het tapsysteem, dat uit 2011 dateert, behoorlijk zijn verouderd. Daarom is vanaf 2015 gestart met de verwerving van een nieuw tapsysteem. De implementatie van dat systeem, geleverd door het Israëlische bedrijf Elbit Systems, loopt stroef. De voorganger van Yeşilgöz had al gemeld dat de invoering vanwege de complexiteit van het project tot tenminste 2022 zou duren. Thans meldt de minister dat de implementatie gefaseerd zal plaatsvinden vanaf eind dit jaar.
Dan verwacht de politie de productieomgeving klaar te hebben. Daarna volgt een zorgvuldige stapsgewijze implementatie die naar verwachting nog heel 2023 zal vergen. De politie durft een big bang voor de 10.000 gebruikers niet aan. Volgend jaar worden alle taplijnen naar het nieuwe systeem overgezet. Uiteindelijk zal het huidige gedateerde tapsysteem aan het einde van 2023 buiten gebruik worden gesteld.
Wisselende impact
De minister geeft toe dat het huidige tapsysteem geregeld storingen heeft van wisselende impact. Het systeem wordt continu gemonitord op werking en continuïteit. In de afgelopen drie maanden is het huidige tapsysteem drie keer niet beschikbaar geweest door een ‘prio1-storing’ waarbij (een deel van) het systeem uitviel. Daarnaast is er drie keer gepland onderhoud aan het systeem gepleegd.
Bij kleinere dan prio1-storingen is er geen verminderde beschikbaarheid van het systeem, maar is er tijdelijk minder functionaliteit beschikbaar, bijvoorbeeld spreker-herkenning, problemen met een enkele taplijn of een printknopje doet het even niet. Yeşilgöz: ‘Deze storingen komen vaker voor en zijn vervelend, maar zorgen dus niet voor systeemuitval en in de regel ook niet voor dataverlies.’
Dataverlies door prio1-storingen is naar verhouding gering. Behalve dat het verlies gering is, is het verlies ook bekend. En in een onderzoek is nooit alle mogelijke data beschikbaar; zo worden bijvoorbeeld niet alle telefoons getapt en wordt niet alles geobserveerd. Rechercheurs werken met de gegevens die er zijn. Wanneer dataverlies voorkomt, wordt dit ook vastgelegd in een proces-verbaal en bekendgemaakt aan het opsporingsteam.