De studie Computer Science aan de Vrije Universiteit (VU) dreigt te bezwijken onder haar eigen succes. Vanaf volgend jaar gaat de hoofdstedelijke universiteit voor deze opleiding daarom een numerus fixus instellen.
Na het doen van een toets kunnen studenten meedingen naar een van de vierhonderd beschikbare plekken. Ook wordt nagedacht over andere maatregelen die de toeloop kunnen indammen, zoals het wiskundig niveau en het Engels van de studenten. Andere Nederlandse universiteiten, kampend met hetzelfde probleem, hebben al een plafond ingesteld. Uitzondering is de Radboud Universiteit Nijmegen.
Overigens komt maar één op de vijf studenten in deze studierichting uit Nederland. Volgens Wan Fokkink, hoogleraar Theoretical Computer Science, wordt het behouden van de instroom van Nederlandse studenten nog een uitdaging vanwege de numerus fixus. Het aantal Nederlandse studenten was altijd al klein en loopt nu zelfs terug. Nederlandse opleidingen mogen echter geen internationale studenten weigeren. Alleen een numerus fixus, waarbij geen onderscheid is toegestaan, kan de instroom beperken.
‘We kunnen de toeloop niet meer aan,’ zegt Fokkink. ‘We hadden vóór de overgang naar een Engelstalige opleiding rond de 35 studenten, nu zijn dat er 542. We worden totaal overlopen.’
Engelstalige opleidingen, zoals Computer Science aan de VU, zijn voor internationale studenten erg aantrekkelijk. Want ze zijn ook relatief goedkoop voor studenten uit de EU. Bovendien werkte de Brexit een extra toestroom in de hand. Veel internationale studenten begeven zich na het behalen van hun diploma op de Nederlandse arbeidsmarkt. ‘Op zich is die internationalisering dus positief,’ aldus Fokkink.