In navolging van de acties van Europese cio-verenigingen Beltug, Cigref, CIO Platform Nederland en Voice is er nu ook een Amerikaanse actiegroep en campagne opgericht die optreedt tegen de licentiepolitiek van (grote) softwarebedrijven.
In de VS is de campagnegroep Coalition For Fair Software Licensing (CFSL) gestart om de ‘beperkende voorwaarden’ en concurrentiebeperkende bedrijfspraktijken aan te pakken die klanten een zogenaamde lock-in en overstap naar cloudtoepassingen zouden belemmeren.
De groep wordt geleid door Ryan Triplette, voorheen directeur overheidsrelaties bij Intel. Leden van de coalitie zijn bedrijfsklanten, actief in meerdere sectoren als financiële diensten, gezondheidszorg en technologie. ‘Cloudklanten over de hele wereld zijn al lange tijd onderworpen aan herhaalde financiële schade als gevolg van de beperkende softwarelicentiepraktijken van legacy-providers’, klinkt het in een verklaring.
‘Na honderden gesprekken met getroffen klanten onderschrijft onze coalitie de principles of fair software licensing. Deze principes vormen de basis om een einde te maken aan misbruik van licentietactieken in de cloud en ze moeten de verdere groei, invoering en diversificatie van clouddiensten verzekeren’, aldus Triplette in een mededeling.
Europese cio’s
De Amerikaanse actie bouwt eigenlijk verder op een Europees initiatief. Deze negen punten tellende code is bedacht door de groep Cloud Infrastructure Services Providers in Europe (Cispe) en geëxporteerd naar de VS. Cispe is de Europese vereniging van hostingbedrijven.
Ook dit komt voort uit een eerder Europees initiatief. Want Beltug, Cigref, CIO Platform Nederland en Voice zijn al langer bezig met dergelijke acties. ‘In 2016 publiceerden we met Beltug een code of conduct voor softwarebedrijven, toen nog met veel aandacht op on-premise software’, vertelt Danielle Jacobs, ceo van Beltug. ‘En vorig jaar beslisten de vier cio-verenigingen om deze te vertalen naar de cloudcontext, en el eerlijke principes te definiëren. Deze zijn gebaseerd op de ervaringen van de leden van de vier verenigingen’, kadert Jacobs.
Bij overleg van Cigref met Cispe hebben ook zij dergelijke principes gemaakt. ‘Die zijn overlappend, maar minder breed dan die van de gebruikersverenigingen omdat ze beperkt zijn tot de infrastructuurkant’, stelt ze. Waarmee deze fair principles dus ook hun navolging krijgen in de VS.