Ondanks de recessievrees zijn de meeste bedrijven van plan de it-budgetten volgend jaar te verhogen. Bijna niemand verlaagt. Het Covid-19-effect speelt hierin een rol.
Dat concludeert Spiceworks Ziff Davis (SWZD) in zijn ‘2023 State of IT-rapport‘, dat recent is uitgebracht. Van de bijna duizend ondervraagde it-aankopers uit de VS en Europa zegt 83 procent zich zorgen te maken over de gevolgen van een recessie in 2023 voor hun bedrijf. Desondanks zei iets meer dan de helft dat ze van plan zijn hun it-uitgaven in 2023 te verhogen, terwijl zes procent zei dat ze hun it-budget verlagen. Ook onder bedrijven die zich voorbereiden op bezuinigingen op hun algemene bedrijfsuitgaven in 2023, is nog een groot deel nog steeds van plan hun it-budgetten te verhogen.
Ongeveer veertig procent van de budgetverhogingen zal het gevolg zijn van inflatie, hoewel prijsstijgingen voor de respondenten slechts een secundaire overweging waren, aldus het rapport. In plaats daarvan worden it-budgetten vooral gepland rond de noodzaak om verouderde hardware te vervangen. Verder is er een hogere prioriteit voor it-projecten en voor beveiligingsproblemen.
Voordelen
Sinds de Covid-19-pandemie is alles veranderd, oppert Jim Rapoza, vp en hoofdanalist Aberdeen Strategy & Research, een dochterbedrijf van Spiceworks Ziff Davis, in een mededeling naar aanleiding van het rapport. ‘Bedrijven die tijdens de pandemie in technologie investeerden, zagen aanzienlijke voordelen’, aldus Rapoza. ‘Ze zagen verbeteringen op het gebied van prestaties, betrouwbaarheid en beveiliging. Er waren ook lagere totale it-kosten bij organisaties die hun infrastructuur moderniseerden – zelfs als dat aanvankelijk uit noodzaak was’, klinkt het.
‘De lessen die tijdens de eerste dagen van de pandemie zijn geleerd, liggen nog vers in het geheugen. Daarom zien die leiders it-investeringen en -flexibiliteit nu als een belangrijk onderdeel van hun toekomstige planning.’
Bedrijven zijn dus van plan “hun it-budgetten te verhogen”
Merkwaardig want “Er waren ook lagere totale it-kosten bij organisaties die hun infrastructuur moderniseerden – zelfs als dat aanvankelijk uit noodzaak was’, klinkt het”. Hogere kosten omdat de kosten verlaagd zijn ?
En “it-budgetten vooral gepland rond de noodzaak om verouderde hardware te vervangen” + “een hogere pioriteit voor it-projecten”.
Ook een vreemde combi tenzij die LCM weer als project gezien wordt.
Anyway. Ze gaan weer flink geld uitgeven en dat mag gevierd worden.
Zeker Dino, Lifecycle management (LCM) is een issue als we kijken naar de verplichte tech refresh in de infrastructuur als gevolg van een voortschrijdende technologische ontwikkeling. En het leuke is dat lagere totale IT-kosten (TCO) bij organisaties die hun architectuur moderniseerden vaak om een grotere efficiëntie voor hetzelfde rondje om de kerk gaat door replatforming.
Organisaties zullen volgens het rapport leveranciers of contracten opnieuw evalueren, de onnodige infrastructuur buiten gebruik stellen, zich concentreren op kansen die in een economische neergang floreren en de werving van personeel vertragen. Dat laatste is de gebruikelijke reflex omdat – zoals ik ooit in een opinie schreef – arbeid conjunctuurgevoelig is.
Organisaties worden gedwongen om de architectuur aan te passen om werknemers te ondersteunen, waar ze zich ook bevinden, zonder verlies aan controle op de data. En beheer- en beheersbaar gaat laatste om verrassingen in contracten als ik kijk naar het beleid aangaande alle niet gecontracteerde IT oplossingen want arbeid is nog niet gelijk aan kennis.
Want de TCO kent veelal twee kosten componenten in de vorm van een lineaire afschrijving op de Capital Expenditures (CapEx) waar je contractueel weinig aan kunt doen en variabele kosten in de vorm van de Operating Expenditures (OpEx). En het is maar de vraag aan welke kant van de balans je de kennis zet, vieren dat er meer besteedt wordt aan cloud en managed services is geen IT feest.
Hogere kosten omdat de kosten verlaagd zijn.
oudlid vindt het natuurlijk weer logisch, compleet met zijn compulsive verwijzing naar zn eerdere kul.
Past naadloos in wartaal mbt MFA : “Hierin geldt niet dat meer factoren veiliger is maar dat de aanvullende factoren voor meer zekerheid zorgen.”
De taal van de business. Klinkt altijd mooi, maar wat wordt er nu eigenlijk gezegd..
Replatforming voor hetzelfde rondje om de kerk klinkt mij als oude wijn waar ik graag van meeprofiteer.
Want arbeid mag dan wel niet gelijk zijn aan kennis maar ik heb nog nooit een zak kennis een rondje zien migreren.
Multicloud, containerization, IAM. Ik heb het niet bedacht.
De business wil het, maar heeft er geen verstand van.
Die laatste zin beschrijft eigenlijk de IT en mijn business case.
Als ik nou begin op mijn werk met onprem+api nou gewoon cloud-ready te noemen en gelaten de business presentations met customer journey en gekrijs over waardetoevoegingen over me heen laat komen. Dan heb ik het gevoel dat het allemaal goedkomt.
De mening van Dino maakt duidelijk dat de taal van de business wartaal voor hem is want de flexibiliteit van legacy vergroot je niet door er een API aan toe te voegen. Dat is dezelfde olifant blijven voeren want de cloud kenmerkt zich door:
1. Resource pooling
2. Snelle elasticiteit
3. Gemeten service
4. Brede netwerktoegang
5. On-demand selfservice
Replatforming door de bovenstaande punten toe te voegen kan natuurlijk ook on-prem want de cloud is – naar mijn mening – een service delivery concept. Hierin zorgt Infrastructure as Code (IaC) voor een hergebruik van de infrastructuur met als gevolg lagere kosten en een grotere beweeglijkheid. De aapjes met SOA blijven voeren aan de voorkant of het ‘busje komt zo’ van een brede netwerktoegang aan de achterkant gebruiken voor het verplaatsen van de olifant?
“Organisaties worden gedwongen om de architectuur aan te passen om werknemers te ondersteunen, waar ze zich ook bevinden, zonder verlies aan controle op de data.”
Hoorde dat onze minister-president een heleboel berichten onrechtmatig weggegooid heeft, de spijt achteraf over een gebrek aan controle op de data doet het vertrouwen in vak K geen goed. Want de olifant in de kamer waar niemand het over heeft gaat om de C in ICT, steeds vaker vastgelegd in data waar geen controle over is. Tenslotte is Dino heel goed in het hergebruiken van mijn kul zonder eigenlijk te weten waar het over gaat.
Oudlid en de C van communicatie 😛
Wordt ook lastig als je onbegrip van anderen en jezelf quoten als een bewijs van je genialiteit ziet.
En dan de stoffige nist definitie van cloud uit 2011 opdreunen..
On prem bouwen we tegenwoordig ook alles uit code en in containers, maar die beloofde lift-en-shift lijkt nog ver weg.
Te meer daar iedere cloudprovider zijn eigen tools heeft die niet in een gemeenschappelijk taal te coderen is.
De kenmerken van een bepaald concept kunnen oud zijn maar de ad hominem van Dino veranderd niks aan een goedwerkend concept. En wat betreft het beter goed gejat dan slecht bedacht stoffen we dan ook al jaren oude concepten af. Veel concepten uit de jaren 60 zijn van mainframes over gegaan naar open systemen, replatforming is uiteindelijk het hergebruik van concepten met andere middelen.
Mijn kul over ‘busje komt zo’ aan de achterkant gaat om dataportabiliteit, graag als werkbare gegevensoverdracht zonder een intellectuele beperkingen in code. Het gaat tenslotte niet om de boodschapper maar om de boodschap welke besloten ligt in de (meta)data die een geheel andere LCM heeft dan de code. Een export als ouderwetse batch wordt nog opmerkelijk veel gebruikt en gaat buiten de IaM controle om.
Wat betreft hetzelfde rondje om de kerk heeft Dino nog geen antwoord gegeven op mijn vraag hoe we in dat geval de kwaliteit van de data controleren. De moderne datasynthese blijkt namelijk net zo betrouwbaar als minister-president, Rutte doctrine gaat tenslotte om de ontkoppeling van de boodschapper.
Te vroeg gejuigd want de IT budgetten worden weliswaar groter maar ik ga daar niet van profiteren,
dwz volgens oudlid. Dankjewel business, graag gedaan.
ik lees dat ik een vraag moet beantwoorden ?
over datakwaliteit van export van ouderwetse batch..
voor mij is data gewoon iets met een bepaalde kwaliteit. Is die goed genoeg dan ben je klaar.
Indien niet dan moet je controleren. Dat geldt voor elk systeem.
Met die cloud first, containerization, agila manier van werken lees ik nooit iets over datakwaliteit.
Ik zou de business niet gegrijpen lees ik, maar ik denk maar dat als ik er nooit iets over hoor of lees dat het dan wel niet zo belangrijk zal worden gevonden.
Het niet serieus werk maken van een Europese cloud door overheden, maar gewoon de Amerikaanse hypervisors adviseren,
terwijl die jaren hebben laten zien wat hun kernwaarden zijn. Ook daaruit concludeer ik : blijkbaar politiek niet zo belangrijk.
Trias politica, maar na de volgende bestorming van het capitool staan onze userdata waarschijnlijk in de kelder van de president van de vrije wereld 🙂
a is een api dat eet uit zijn poot.
b is mijn baantje, mijn hobby, mijn brood
c is de cloud waar mijn data naar gaat
d is doctrine waarvoor rutte staat
“Een budget is een in geld uitgedrukt actieplan.”
De rijmelarij van Dino gaat om de vorm welke niks veranderd aan de inhoud want hijzelf heeft dus nog nooit een zak geld een probleem op zien lossen. Hij juicht dus te vroeg omdat pinda’s en aapjes in de trias politica van de IT om People, Process & Technology gaan. Een tombola aangaande een keus in investeringen als we kijken naar TCO verhaal terwijl de LCM van sommigen om een paar jaar tot pensioen gaat. Bla, bla cloud mis ik vooral het woord uitbesteding als het om de trias politica van de IT gaat.
Drie maal drie is negen gaat het niet om de bestorming van het Capitol maar van de heilige huisjes. En het is maar maar wat je leest want de politieke keus dat we collectief wat armer worden heeft niks met de kelder van de president van de vrije wereld te maken.
Offshore, onshore, on prem, cloud, hybrid.
innovatie is vaak ook maar : https://www.youtube.com/watch?v=UND-HZAdM6o
Tot nu toe betekende meer budget voor IT uiteindelijk ook meer budget voor mij.
Denk wel dat dit zo blijft tot mijn pensioen.