Nederlandse ict-beslissers verschuiven hun prioriteiten naar aanleiding van de huidige hoge inflatie. Er is meer aandacht voor interne digitaliseringsprojecten, nieuwe producten die aansluiten bij de veranderde klantbestedingen en kostenbesparing. Dit blijkt uit recent onderzoek dat Cisco liet uitvoeren onder 250 Nederlandse ict-verantwoordelijken.
Ruim een derde van de respondenten zegt dat beheersing van de gevolgen van inflatie op hun organisatie de belangrijkste uitdaging uit hun carrière is. Toch meldt bijna zeventig procent dat het technologiebudget in 2023 toeneemt. Slechts elf procent verwacht dat het budget afneemt. Gemiddeld steken ze 27 procent van hun it-budget in innovatie.
De Nederlandse inflatie bedroeg in augustus twaalf procent en in september zelfs 17,1 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag. Ict-verantwoordelijken moeten bij de vaststelling van hun budgetten, inspelen op deze fikse geldontwaarding. Uit het onderzoek blijkt dat ze dit op een aantal manieren proberen te doen.
Transformatie
Zo gaat 77 procent van de organisaties, die al bezig waren met een intern traject voor digitale transformatie, hieraan meer aandacht of budget besteden. Ruim vier op de tien respondenten investeert in verbeteringen van de ict-beveiliging en eenzelfde deel investeert in technologie om ondersteuning te bieden aan klanten die door de inflatie ander koopverdrag vertonen. Ook een op de vier organisaties besteedt extra budget aan digitale werkplekken.
37 procent investeert in oplossingen die kostenbesparingen stimuleren, zoals stroomlijning van de werkplekken, herziening van personeelswerving en zelf verkleining van het medewerkersbestand.
Adequaat antwoord
‘Een groot deel van de respondenten beschouwt inflatie als een belangrijke uitdaging voor innovatie in hun organisatie’, zegt Anne-Maurits André, sales engineering leader bij Citrix. ‘It-leiders pakken de uitdaging wel met beide handen aan. De investeringen in technologie stoppen niet, maar verschuiven om een adequaat antwoord te hebben op de veranderende marktomstandigheden.’
“Stroomlijning van de werkplekken, herziening van personeelswerving en zelf verkleining van het medewerkersbestand.”
Ze kunnen het zo mooi formuleren he..
je kunt zeggen wat je wilt oudlid, maar laat ik de vraag anders stellen : wordt dit nu beter dan vroeger 😕
@Dino the more things change, the more they stay the same
Ik lees veel, ook gebruikelijke rapporten want ik doe bestuurlijk meer dan ICT. Wat betreft je vraag Dino is mijn antwoord dat een voortschrijdende digitalisering de samenwerking eenvoudiger maakt. Stroomlijning gaat niet om de werkplek maar om de informatievoorziening. Any time, any place werken de meeste kenniswerkers niet meer in gebruikelijke blokken van 8 tot 5 met als gevolg dat ICT-verantwoordelijken niet meer de agenda bepalen. Een adequaat antwoord op veranderende marktomstandigheden gaat dan ook om een ondersteuning voor de nieuwe workforce.
Welkom in de wereld van Het Nieuwe Werken waar ik uiteindelijk al zo’n 15 jaar in leef, tijdszones waren voor mij altijd een lastige door samenwerking in teams die rond de klok werken met deadlines. Nu heb ik het idee dat resultaatgedreven niet past in jouw belevingswereld Dino maar het is voor mij nu beter dan vroeger doordat managers beginnen te begrijpen dat de agenda een zelfregie kent aangaande de prioriteiten. Wat betreft mooi formuleren gaat het dan ook vooral om het zien van het werk want een verkleining van het medewerkersbestand gaat om een verdeling van het werk dat zichtbaar is.
Lees mijn kul nog eens Dino want ik voorspelde een tekort aan handjes, IT-leiders zijn de lijders van de fysieke realiteit als het gaat om optimisme. Ik voel me vereerd door je vraag maar vroeger was ook bek houden en doorlopen, 40.000 kilometer gelopen ben ik wijzer geworden door discussie.