De steunactie #cloud4ukraine, die de Nederlandse cloudsector afgelopen voorjaar razendsnel optuigde om Oekraïense organisaties veilige cloud-infrastructuur te bieden, is in rustig vaarwater beland. Honderden overheden, universiteiten, musea en bedrijven in vitale sectoren deden een beroep op het initiatief. Inmiddels is de situatie in een groot deel van Oekraïne minder dreigend dan in de begindagen, en dus komen geen nieuwe hulpaanvragen binnen.
Daags na de inval van Rusland eind februari besloten tientallen Nederlandse cloud- en hostingbedrijven hun infrastructuur ter beschikking te stellen aan hun Oekraïense collega’s. Onder de noemer #cloud4ukraine bieden ze sindsdien toegang tot in Nederland gevestigde veilige ict-infrastructuur voor systemen en data. In een oorlogssituatie is dat niet vanzelfsprekend.
Organisaties kunnen voor hun systemen en data gedurende onbepaalde tijd kosteloos gebruikmaken van Nederlandse serverruimten, virtuele machines, vps (virtual private server) hosting en back-upfaciliteiten.
Hulp in het buitenland
Er was in de eerste maanden veel vraag naar deze oplossing, vertelt Simon Besteman, algemeen directeur van de Dutch Cloud Community (DCC). Zo veel, dat de brancheorganisatie hulp zocht in het buitenland. ‘We kregen verzoeken die wel erg omvangrijk waren voor onze leden, vaak mkb-bedrijven. Als het echt gaat om honderden servers, dan is dat te zwaar om op hun schouders te rusten.’ Gemeenten, universiteiten en grote bedrijven klopten aan, herinnert hij zich.
En dus stond Besteman eind maart op het podium van het grote evenement Cloudfest in Duitsland. Daar wist hij buitenlandse hostingbedrijven te porren mee te doen in het initiatief, tot vanuit de VS aan toe. Ook de Nederlandse overheid gaf haar medewerking. Cloud- en hostingbedrijven die meededen werd geadviseerd om Oekraïense aanvragen wel goed te controleren en offertes te maken waarin de contracttermijn en de kwijt te schelden kosten staan vermeld.
Geen nieuwe aanvragen
De laatste maanden komen geen nieuwe aanvragen meer binnen, vertelt Besteman. In het grootste deel van Oekraïne is geen acute dreiging meer, waardoor er voor veel organisaties geen noodzaak meer is om een beroep op de Nederlandse cloud-infrastructuur te doen. Het initiatief wordt nog wel prominent aangekondigd op de homepage van de DCC.
De ervaring die de DCC opdeed met het Oekraïense initiatief, gaat de brancheorganisatie nu gebruiken voor een initiatief voor kleine Nederlandse goede doelen. Besteman: ‘Het proces dat was ingericht om loket te zijn voor hulpbehoevende Oekraïense partijen, gaan we gebruiken voor cloudoplossingen voor goede doelen met weinig geld. We hebben een werkgroep voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en daar sluit #cloud4goededoelen goed bij aan. We zien het als kerntaak van de sector dat we onze plek in de samenleving nemen en goed burgerschap vertonen.’