Het kabinet legt in de Miljoenennota 2023 de nadruk op de ontwikkeling van digitale vaardigheden. Best practices worden op dit gebied opgeschaald. Verder zal via het Nationaal Groeifonds worden geïnvesteerd in onderwijsinnovaties, met name in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Ook zijn er grote zorgen over de tekorten aan technici en ict’ers.
Grote zorgen zijn er over de krapte op de arbeidsmarkt, met name onder ict’ers. Bij alle grote opgaven waar het kabinet voor staat, vormen personeelstekorten een belemmering. De klimaat- en energietransitie, digitale transformatie en verbetering van de infrastructuur en het zorgstelsel kunnen zo moeilijk op gang komen. Ook voor het realiseren van duurzame groei zijn de tekorten een probleem. De Raad van State merkt in haar advies op dat het oplossen van knelpunten op de arbeidsmarkt een voorwaarde is voor het daadwerkelijk kunnen uitvoeren van deze opgaven. Ook de gemeentelijke dienstverlening en het werk in uitvoeringsorganisaties staat hierdoor onder druk.
Deze kabinetsperiode wil minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) samen met haar ambtgenoten van Sociale Zaken en Onderwijs de tekorten aan technici en ict’ers terugdringen. Het Actieplan Groene en Digitale Banen voorziet in meer samenwerking en stimulering op dit gebied. De versnippering moet worden tegengegaan. De komende maanden wordt gekeken naar de mogelijkheden voor aanvullend beleid. En wordt in afstemming met werkgevers en andere partijen gewerkt aan de concrete uitwerking van dit Actieplan.
Impuls van 350 miljoen euro
Door het mbo een impuls van 350 miljoen euro per jaar te geven, hoopt het kabinet de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt te verbeteren. Ook kwaliteit, onderzoek en innovatie hebben prioriteit. Binnenkort volgt een verdere uitwerking van de plannen voor het mbo.
Verder werkt het kabinet aan een digitale agenda waarin publieke waarden een centrale plek innemen. Wat offline de norm is, moet ook online gaan gelden. En iedereen moet mee kunnen doen. Daarom krijgen de ruim twee miljoen mensen die digitaal minder vaardig zijn, hulp vanuit het Rijk.
Daarnaast werkt het kabinet aan een digitale identiteit, worden algoritmen gereguleerd en wordt er ingezet op het bestrijden van desinformatie en online-discriminatie. Sterke Europese wet- en regelgeving, zoals de AI-act, de Digital Markets Act en de Digital Services Act zullen hier ook een belangrijke rol in spelen.
Wat betreft het kalf en de put lijkt Micky me niet een visionair die iets op gaat lossen, het middelbaar beroepsonderwijs is tenslotte niet de vijver van VVD als het om de maatschappelijke realiteit gaat van Henk & Ingrid. Tekorten gaan niet alleen om technici die weten wat ze met een schroevendraaier moeten doen want alle sectoren roepen om een uitvoerende brigade als het om de praktische handenarbeid gaat. Van de handen aan het bed tot de vingers op de toetsen is het wanbeleid van Rutte c.s. uiteindelijk gewoon het resultaat van een beleid. En daarom leuk dat Raad van State opmerkt dat arbeid het ondernemende vermogen is van Nederland B.V. maar misschien dat de voorzitter van deze raad even uit kan leggen waarom werken zo slecht loont.