Volgens Gartner slaat iets meer dan tachtig procent van de organisaties die cloud gebruikt, de gegevens op in meerdere (publieke) clouds. We noemen dit ook wel hybride cloud of multi-cloud computing. De hybride cloud is een combinatie van een of meerdere private en publieke clouds. Deze twee typen infrastructuren blijven los van elkaar functioneren, maar wisselen waar nodig applicaties en data met elkaar uit. Hierdoor kunnen organisaties elke workload op de plek zetten waar deze het beste presteert, tegen de laagste kosten en met de hoogste flexibiliteit.
Echter blijkt uit het onderzoek dat de meeste organisaties deze data beheren in de context van één enkele cloud-omgeving, waardoor de data in silo’s blijven en de verschillende clouds niet met elkaar verbonden zijn. Een dergelijke cloud-omgeving zorgt voor de nodige uitdagingen. De hybride cloud is immers geen verzameling van (cloud-)eilanden en data zijn niet gebonden aan één locatie, zelfs niet aan één enkele applicatie. Data zijn verweven met de businessprocessen en -analyses die nieuwe inzichten voortbrengen.
Bovendien werkt een dergelijke cloud-omgeving allerlei neveneffecten in de hand. Vooral het dupliceren van data is een neveneffect, die een negatieve impact heeft. Het kan er toe leiden dat organisaties niet voldoen aan bepaalde regelgeving. Daarnaast kan het ook negatieve gevolgen hebben op de consistentie van de data. Om te voorkomen dat data overal gedupliceerd worden, is het belangrijk organisaties met drie elementen binnen de hybride-cloud-architectuur rekening houden: de juiste integratie strategie, een data-fabric-architectuur en de juiste technologie.
Api
Door de juiste integratiestrategie toe te passen kan alle data (business-object) worden benaderd vanuit een api. Dit kan de toegankelijkheid naar de nodige data verhogen, en is de primaire vorm van data-access over alle omgevingen. Een goede api-management leidt daarnaast ook tot een solide security en access, waardoor medewerkers alleen toegang krijgen als hier een legitieme reden voor is.
Daarnaast is een data-fabric-architectuur noodzakelijk om aan alle noden te voldoen binnen de steeds complex wordende it-omgevingen. Een dergelijke architectuur abstraheert de technologische complexiteit die nodig is voor zaken als dataverplaatsing, datatransformatie en data-integratie. Op deze manier zijn alle data in de hele onderneming beschikbaar te maken voor alle gebruikers. Door data via één gemeenschappelijk platform te benaderen, biedt de data-fabric-oplossing één enkel beeld van gegevens die voorheen in afzonderlijke data-lakes en warehouses waren ondergebracht. Organisaties kunnen hierdoor verbinding maken en toegang krijgen tot silodata, op locatie of in meerdere clouds, zonder deze te hoeven kopiëren of verplaatsen. Dit biedt een vertrouwd niveau van beheer en privacy, waardoor bedrijven ‘waarde’ uit hun data kunnen halen.
Automatisatie
Om meer flexibiliteit te brengen bij het bouwen van business-applicaties is het verstandig om gebruik te maken van een ‘business automation platform’ die verschillende vormen van automatisatie toelaat. Een dergelijk platform geeft organisaties de mogelijkheid om tijdrovende taken te automatiseren, zodat bedrijfsactiviteiten worden geoptimaliseerd en de bedrijfsefficiëntie wordt verbeterd. Bovendien kunnen je medewerkers dankzij procesautomatisering hun vaardigheden gebruiken voor het werk waarvoor ze in dienst waren genomen en niet voor routinetaken die waardevolle tijd kunnen opslokken. Bovendien kan er een low/no code omgeving worden gebouwd door een business automation platform te combineren met API integratie en data fabric. Op deze manier kunnen er sneller nieuwe business applicaties worden ontwikkeld.
Kortom, een hybride cloud is geen verzameling van (cloud-)eilanden, maar een volledig it-eco-systeem waar applicaties en data in symbiose moeten leven om de bedrijfsprocessen en innovaties te ondersteunen. Door een integratie-strategie en een data-fabric-architectuur te combineren met de juiste technologie kunnen organisaties beter presteren, tegen de laagste kosten en met de hoogste flexibiliteit.
Data-fabric-architectuur als wondermiddel.
“Een dergelijke architectuur abstraheert de technologische complexiteit die nodig is voor zaken als dataverplaatsing, datatransformatie en data-integratie. Op deze manier zijn alle data in de hele onderneming beschikbaar te maken voor alle gebruikers.”
Data aanbieden in een pool zonder dat de vrager weet waar de data staat.
Een soort slimme storage. Zoiets https://www.ibm.com/topics/data-fabric ?
Lijkt me dat je in het ideale geval in de input de classificatie van de data aangeeft, hoe belangrijk het is, wie heeft toegang en hoe snel enzo.
Output is dan de data zelf met misschien nog iets als logging.
Mooi hoor, zo’n data fabric architectuur. Alleen de naam al.
Toch benieuwd hoe je zoiets implementeert. Het kan geen losse applicance zijn, het gaat tenslotte om multicloud of hybrid, in ieder geval boel veel clouds. Misschien meerdere van die applicances die met elkaar comumnieren. Slim communiceren.
Maar lijkt er voorals nog op dat je het zelf mag maken.
Succes.
Ik ben het eens met de schrijver hoe een hybride cloud kan zijn, met de nadruk op KAN. We hebben immers al jaren de techniek, kennis en ervaring hoe een datacentrische hybride cloud een perfect ecosysteem kan zijn. Echter . . . en hier komt het ‘maar’, veel organisaties hebben nooit op die wijze hun transformatie naar de cloud georganiseerd. En zijn het overzicht kwijt waar hun data en diensten door zowel IT-afdeling als als schaduw-IT bij cloud-aanbieders intussen – soms zelfs als als legacy – zijn gestald. Net als outsourcing vroeger, is organisatie en transformatie naar een hybride cloud geen eenvoudige ‘silver bullet’ maar een hoogst complexe operatie, die volledige commitment van de leiding, diepe kennis bij de uitvoerders en absoluut vertrouwen van de aanbieders vraagt. Dan pas wordt het “. . . een vertrouwd niveau van beheer en privacy, waardoor bedrijven ‘waarde’ uit hun data kunnen halen . . . “
Is een data fabric niet gewoon een stukje infrastructuur, een verbindend netwerk waarmee je ook de appliances als één geheel kunt laten samenwerken? Want zijn appliances niet een turnkey oplossing waarmee je snel een oplossing uit kunt rollen? En is de cloud niet een service delivery model waar de plaatsing van de workload vooral bepaalt wordt door de business?
Want we hebben inderdaad al jaren de techniek, kennis en ervaring hoe hybride cloud een perfect ecosysteem kan zijn. Ik vermijd even het woord ‘datacentrisch’ omdat het om de service gaat want data is alleen maar het residu van een digitale transformatie. Hoogst complexe operatie eenvoudig bekeken blijkt data namelijk makkelijker te verplaatsen, te bewaren en te delen.
De technologische complexiteit die nodig is voor zaken als dataverplaatsing, datatransformatie en data-integratie abstraheren zorgt voor blackboxes. Niet een vertrouwd niveau van beheer en privacy als we kijken naar een maatschappelijke discussie over algoritmen. Eilanden zijn goed maar terpen zijn beter is er niks mis met het service delivery model van de cloud maar uiteindelijke plaatsing van de workload vraagt nog een classificatie van de INFORMATIE.
Oja, slim communiceren is heel goed mogelijk door niet de data te delen maar de metadata. Hierin hoef je niks zelf te maken maar moet je slim combineren.