Het kabinet investeert fors in de doorontwikkeling van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). In 2023 krijgt deze organisatie er zestien miljoen euro bij: 23 miljoen euro tegen zeven miljoen euro dit jaar. In 2024 vervijfvoudigt het budget naar 36 miljoen euro.
Deze stijging weerspiegelt het grotere belang van cybersecurity. Ook de implementatie van de NIB2-richtlijn voor netwerk- en informatiebeveiliging brengt veel werk met zich mee. Hetzelfde geldt voor de Europese richtlijn voor Critical Entities Resilience (CER). Deze richtlijn gaat aanbieders van vitale processen beschermen door verhoging van hun weerbaarheid en veerkracht. Onder deze nieuwe richtlijn vallen meer sectoren dan alleen energie en transport, zoals bij de oude richtlijn het geval was. Ook bijvoorbeeld de voedselvoorziening, zorg, bankwezen, digitale infrastructuur en overheidsdiensten krijgen hiermee te maken.
Minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) schrijft in haar begroting het NCSC verder te willen ontwikkelen naar een toekomstbestendig cybersecurity-stelsel. Onlangs werd bekend dat het NCSC, het Digital Trust Center (DTC) en het Cyber Security Incident Response Team voor digitale dienstverleners (CSIRT-DSP) in 2026 samen één centraal expertisecentrum en informatieknooppunt gaan vormen.
Cyberoefening
Verder kondigt de minister aan volop in te zetten op publiek-private informatie-uitwisseling. Dit is nodig om zoveel mogelijk organisaties te bereiken. Daarbij bouwt het ministerie voort op bestaande initiatieven zoals de Cyber Info/Intel Cel. Ook komt er een nieuwe editie van de grootschalige cyberoefening Isidoor. Hierbij oefent onder andere de rijksoverheid met organisaties in de vitale infrastructuur aan de hand van een crisisscenario. Dit op basis van het herziene ‘Landelijk Crisis Plan Digitaal’.
Michiel Steltman, directeur Stichting DINL (Digitale Infrastructuur Nederland), is blij met de versterking van het NCSC. Ook ziet hij de publiek-private informatie-uitwisseling goed van de grond komen. Verder stelt hij tevreden vast dat het kabinet volgend jaar vijf miljoen euro uittrekt voor de Autoriteit Online Terroristisch en Kinderpornografisch Materiaal (ATKM), een nieuw orgaan dat de verspreiding van bedenkelijke online-inhoud tegengaan.
Verder hoopt de minister in 2023 het toetsingskader kennisveiligheid gereed te krijgen. Ook de wet Veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames zou dan in werking kunnen treden. Tenslotte wordt gewerkt aan het opbouwen van kennis van ‘sensitieve’ technologieën die een risico zijn voor de nationale veiligheid.