Ruim een op de vijf van de Nederlandse bedrijven lijkt geen stappen te hebben ondernomen om de thuisnetwerken en slimme apparaten van hun medewerkers te beveiligen.
Dat blijkt uit een onderzoek onder duizend thuiswerkers in Nederland. In opdracht van BlackBerry (beveiligingssoftware) werd gekeken naar de beveiligingsrisico’s bij thuiswerken. 22 procent van de respondenten zei dat hun werkgever de netwerkbeveiliging niet heeft uitgebreid naar thuiswerkers of hierover niet heeft gecommuniceerd.
Bovendien zegt een kwart van de Nederlandse werknemers dat hun organisatie de internetverbinding thuis heeft beveiligd. Het gebruik van een zakelijke vpn-verbinding wordt door een derde van de bedrijven verplicht gesteld. Daarnaast heeft een kwart beveiligingssoftware op thuisapparaten geïnstalleerd. Nog eens een kwart heeft een beveiligingsbeleid opgesteld met advies voor slimme apparaten en thuiswerken. Nu de verkoop van slimme huishoudelijke apparaten toeneemt, creëren onbeveiligde thuiswerkers eenvoudige toegangspoorten voor cybercriminelen.
Blaam
Overigens treft de thuiswerkers zelf ook enige blaam. Bij de aanschaf van slimme apparaten kijkt 41 procent vooral naar de prijs van de hardware, gevolgd door gebruiksvriendelijkheid (34 procent). Veiligheid staat bij nog geen derde in de top drie van belangrijkste aankoopmotieven.
Behalve in Nederland werd ook in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk een dergelijk onderzoek gedaan. In deze vier landen zegt ruim driekwart van de thuiswerkers dat hun werkgevers geen maatregelen hebben genomen om de netwerkbeveiliging uit te breiden naar thuisapparaten, zoals een beveiligde internetverbinding thuis.
Ach, wel zo handig. Wanneer mijn panelen weer eens niet aan het net terug kunnen leveren, schakel ik in de omliggende omgeving alle omvormers gewoon ff uit. Probleem opgelost 😉