De meeste hosting- en clouddiensten zullen de komende winter tien procent of meer duurder worden. Indien de energiecrisis verergert, valt dit percentage nog hoger uit. Dat stelt Simon Besteman, directeur van de Dutch Cloud Community (DCC).
Volgens Besteman moeten de afnemers van dit soort diensten rekening houden met prijsstijgingen in die orde van grootte. Hij baseert de voorzichtige raming op basis van geluiden uit de branche. Besteman: ‘De kosten van stroom in datacenters gaan gemiddeld met een factor vijf tot zes omhoog. Ik zie sommige contracten van 15 cent/kWh omhoog gaan naar een euro. Of van tien naar zeventig cent. Uiteindelijk worden deze stijgingen een-op-een doorberekend aan de eindklant.’
Een Nederlandse cloudprovider ziet de verhouding tussen de vaste kosten van het datacenter en de variabele kosten dramatisch veranderen. ‘Voorheen was dit 80/20. Dit gaat door verhoging van energieprijzen naar 50/50.’
Overigens zijn de stijgende stroomkosten niet de enige boosdoener. Ook de softwarelicenties worden flink duurder. In veel gevallen ligt die tariefstijging boven het inflatietempo dit jaar. Vooral Microsoft laat zich niet onbetuigd.
Absorberen
Naast stroom- en licentiekosten zijn ook de afschrijvingen op de servers en de onderhoudskosten daarvan belangrijke kostencomponenten. Ook de (door)ontwikkeling van de dienst zelf brengt kosten met zich mee. Globaal schat Besteman dat de stroomkosten momenteel zo’n tien procent van de kosten vertegenwoordigen. Waar de DCC-leden afgelopen voorjaar nog dachten deze kosten te kunnen absorberen, is dit nu niet meer mogelijk. De hogere inkoopprijzen kunnen doorgaans niet direct aan de klanten worden doorberekend. Veel providers kennen immers maar één moment in het jaar waarop de prijzen worden aangepast. Dit gebeurt dan tijdens de jaarlijkse inflatiecorrectie.
Per provider zijn verschillen mogelijk, schrijft Besteman in een blog. Het ene colocatie-datacenter heeft weer andere inkoopcontracten met leveranciers afgesloten dan de andere. Op korte termijn valt hier weinig aan te veranderen. Maar de energiecrisis stimuleert wel de trend naar verduurzaming en efficiënter werken in de cloud. Besteman ziet hosters en cloudproviders maatregelen nemen ter vermindering van het stroomverbruik. Efficiencyverbetering leidt ook tot een kleinere koolstofvoetafdruk.
Zo kunnen via automatische power management tools besparingen van tot wel twintig procent worden behaald. Ook load balancing, het verdelen van taken over de aanwezige resources om ervoor te zorgen dat alle servers een gelijke belasting hebben, maakt een aanzienlijk verschil. Resource allocation, het zo nauwkeurig mogelijk bepalen welke taak welke resources dient te gebruiken, scheelt eveneens veel. Besparend werkt ook job scheduling, waarmee de servers prioriteiten kunnen stellen en ook achtergrondtaken kunnen stilleggen.
Besteman verwacht ook veel van resource sharing tussen providers. Wat de een overhoudt, wordt gebruikt door de ander. Samenwerkingsmodellen kunnen hierdoor ontstaan.