Centric krijgt voorlopig het voordeel van de twijfel van de Nederlandse overheid, een van zijn belangrijkste opdrachtgevers. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) antwoordt uiterst omzichtig op vragen van de VVD over het opstappen van de complete uitvoerende directie van het it-bedrijf waar volledig eigenaar Gerard Sanderink op de achtergrond nog altijd aan de touwtjes trekt.
Het liberale Kamerlid Queeny Rajkowski wilde weten of de permanente onrust rond het bedrijf en de interne conflicten gevolgen kan hebben voor de continuïteit van de dienstverlening aan de overheid.
Van Huffelen had vervolgens drie maanden nodig voor een summiere beantwoording van die overigens vrij simpele vraag. Handig stelt ze dat het volume van opdrachten van de rijksoverheid bij Centric beperkt is. Dat klopt want Centric bedient vooral gemeenten. En die behoren tot de ‘lagere overheid’, niet de ‘hogere’ rijksoverheid. Ook provincies en waterschappen vallen daar buiten.
Verder volstaat Van Huffelen met een paar dooddoeners: ‘Daar waar we contractuele afspraken met Centric hebben, gaan wij ervan uit dat zij zich daaraan houden. Mocht dat niet zo zijn, dan zal Centric daar door de contractpartners op moeten worden aangesproken.’ Ook meldt ze dat er vanuit haar ministerie contact is geweest met Centric. ‘In dat contact hebben we de verzekering gekregen dat vooralsnog alle contractuele afspraken uitgevoerd kunnen worden.’ Kortom, Centric zegt dat het goed zit, dus er is geen probleem.
Ook wijst Van Huffelen op het goede contact dat de VNG met de gemeenten en de gebruikersvereniging Centric heeft. ‘Uit de contacten van het bestuur van de gebruikersvereniging Centric met de directie van de divisie Public Sector Solutions van Centric blijkt niet dat de dienstverlening aan de leden en andere overheidsorganisaties op dit moment in gevaar is.’ Ook hier baseert Van Huffelen haar vertrouwen op wat Centric beweert.
Twijfels
De staatssecretaris onthoudt zich van twijfels over het vermogen van Centric goed te kunnen blijven functioneren ondanks alle tumult rond it-dienstverlener en eigenaar Gerard Sanderink. Van Huffelen kan ook moeilijk anders, want elke woord ten nadele van Centric zou het bedrijf verder in de problemen brengen. Dan kan een zichzelf vervullende voorspelling ontstaan met een sneeuwbaleffect dat Centric richting afgrond duwt. Naar verluidt zou het bedrijf over de maand juni een verlies van 3,1 miljoen euro hebben geleden; Centric geeft daar geen commentaar op.
Tegelijkertijd kan Van Huffelen ook weer niet al te nadrukkelijk haar vertrouwen in Centric uitspreken. Want daar kan ze later als het ooit tot een parlementair of gerechtelijk onderzoek zou komen, op worden aangesproken.
Pieter Omtzigt
Ook voor antwoorden op twee simpele vragen van Pieter Omtzigt had Van Huffelen drie maanden nodig, hoewel het onafhankelijke Kamerlid op spoed had aangedrongen. Volgens de staatssecretaris heeft de afstemming met betrokken partijen langer geduurd dan verwacht.
Omtzigt wilde weten of Van Huffelen zijn mening deelt dat er redenen van openbaar belang zijn een gerechtelijke enquête te houden naar Centric gelet op de misstanden rond het bedrijf. Omtzigt vindt het gevaarlijk dat Centric verstrikt is geraakt in de persoonlijke perikelen van Sanderink. Deze honderd procent eigenaar zou het it-bedrijf meesleuren in een bizarre privé-oorlog met zijn ex-geliefde. Van Huffelen herhaalt in haar beantwoording wat al bekend was: het OM is een verkennend onderzoek gestart om te beoordelen of de Ondernemingskamer een diepgaand onderzoek moet instellen naar het beleid en de gang van zaken bij Centric. Hoe ze daar zelf over denkt, blijft in het ongewisse.
En maar doorblunderen.
Na zo lang en zoveel twijfel?