De Belastingdienst, dat al met onderbezetting kampt, ziet veel ervaren, zelf opgeleide ict’ers vertrekken. Tot en met juli vertrokken bijna negenhonderd fulltime-medewerkers bij de fiscus, met name ict’ers met specialistische kennis. De onverwacht grote uitstroom doet het positieve effect van de instroom, mede als gevolg van dure wervingscampagnes, grotendeels te niet.
Staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) meldt de tegenvaller in een brief aan de Tweede Kamer. Morgen volgt een commissiedebat hierover. Ook al lukt het de Belastingdienst dit jaar 2.200 á 2.400 fte aan te trekken, dan nog is de verwachte instroom te klein om de recente toename van de formatie als gevolg van extra beleidsopgaven op te vangen. De modernisering van een aantal grote ict-systemen, zoals die voor de omzetbelasting, de inning van de inkomensheffing en belasting van personenauto’s en motorrijwielen, dreigt hierdoor nog meer in de knel te komen.
Krap
Door tijdelijke inhuur wordt een deel van de onderbezetting opgevangen. Maar als andere bedrijven aan ervaren krachten van de Belastingdienst blijven trekken, is de onderbezetting eind dit jaar duizend fte.
De fiscus kan ook lastig nog meer nieuwe ict’ers aantrekken en opleiden. Zeker voor specialistische functies is de arbeidsmarkt zeer krap. Bovendien is de opleidingscapaciteit gering. Het inwerken van nieuwe ict’ers kost niet alleen geld maar vergt ook tijd van andere medewerkers. Dit gaat op de korte termijn veelal ten koste van de productiviteit. En dat terwijl de fiscus juist productiever moet worden. In de komende jaren dreigt het probleem nog erger te worden. Door pensionering zal de uitstroom van ervaren ict’ers groot zijn, aldus Van Rij.
Het ict-landschap van de Belastingdienst omvat ongeveer negenhonderd applicaties. Een deel daarvan is gebaseerd op oude ontwikkeltalen en worden slecht of niet ondersteund door leveranciers. Juist aan deze verouderde kennis is een gebrek.
Meer diversiteit verhoogt de productiviteit hoor ik iedereen op LinkedIn zeggen.
Marktwerking noemen ze dat bij de VVD.
Genoeg exit gesprekken om de oorzaak van het onverwacht vertrek te kunnen achterhalen, en er van te leren.
“Juist aan deze verouderde kennis is een gebrek.”
Dat klinkt als mismanagement want de lifecycles van personeel zijn behoorlijk goed in te schatten, de vergrijzing kan niet als een verrassing komen dus wie heeft er zitten snurken?
De belastingdienst lijkt niet te snappen wat kwaliteit is. De “ervaren” oudjes die met pensioen gaan hebben vaak amper ervaring met moderne omgevingen. De vergrijzing ga je met DevOps functies met een maximum loon tot 4.700 niet tegen, voor dat geld neem je amper een DevOps op medior niveau aan. Voor een echt goede senior DevOps kandidaat kun je al makkelijk lonen van 7.000-10.000 euro bruto per maand verwachten. Er is genoeg aanbod van personeel zolang je goed betaalt. Doe je dat niet, dan gaan ze naar interessante bedrijven met moderne architectuur en marktconforme lonen als Booking, Thales of Thuisbezorgd.
“Juist aan deze verouderde kennis is een gebrek.”
and I rest my case 🙂
@oudlid
Niet elke oplossing op de markt (lees externe consultants en cloud enzv) blijkt daadwerkelijk dan ook een oplossing te zijn dus al beleid/management je dwingt ‘op de markt’ te kijken dan krijg je per definitie de ‘standaard oplossingen’ en laat nu net een belastingstelsel een zeer uniek land specifiek dingetje zijn! Het gevolg is die achterstallige life-cyle waar jij het over hebt. Ze zullen toch echt zelf hun broek op moeten gaan leren houden bij de BD en dus d.m.v. meester-leerling werknemers weer langdurig een fatsoenlijk arbeidsperspectief moeten gaan bieden. Nu verlaten alle goede het zinkende schip omdat de markt in hun favour is; genoeg banen voor minder management gezeik en betere salarissen = alleen de kneuzen blijven over!
Het probleem en de oorzaak zullen duidelijk moeten worden om hier structureel beter het hoofd aan te bieden. Misschien zou een beweging naar vereenvoudiging van het belastingstelsel hier een oplossing kunnen bieden. En of ook de inzet van meer slimme no-/low-code tooling…?
Een politieke, ambtelijke aangedreven organisatie met “900 verschillende applicaties” (deels stokoude legacy systemen) waar de ICT problemen jarenlang vooruit heeft weten te schuiven (lees: uitstellen). Terwijl er al ettelijke keren extra bakken met geld in waren gepompt om de ICT problemen aan te pakken. En dan als klap op de vuurpijl leegloop, een overspannen arbeidsmarkt en de merkbare gevolgen van voortschrijdende vergrijzing.
De Belastingdienst lijkt op deze manier hard op weg naar de “perfecte storm”.
zeker Leon,
vergeet ook niet lean agile approach, AI, attribute based access control, Hyperautomation, ledger wallet, everything as a service cloud first strategy en iets met customer journey.