Van innovaties in de landbouw tot de zorg en van lokale opslag voor gezichtsherkenning tot internet of things-toepassingen. De genomineerde oplossingen voor de Computable Award 2022 in de categorie Digitale Innovatie zijn zeer divers. Welke innovatie krijgt uw stem?
Ict-vaktitel Computable heeft tien innovaties genomineerd voor de Computable Award in de categorie Digitale Innovatie. Het gaat om innovatieve oplossingen van onder meer ’s Heeren Loo, Blue Radix, Bovemij, Erasmus MC, Falcker, ICIT, Informaat, Netcompany, Secure Logistics.
De winnaar krijgt tijdens een spectaculaire show op 5 oktober de prijs uitgereikt. Wie dat wordt, ligt deels in uw handen. U bepaalt namelijk samen met de jury wie er wint. Welke innovatie springt er volgens u echt uit? Stem nu.
Altijd gevulde mengvoersilo’s (ICIT)
Sensor die twee keer per dag de inhoud van een silo meet. Via het iot-platform van Vodafone en het dataplatform van ICIT wordt automatisch een transporteur ingeschakeld om de silo te vullen. Ook is verbruik te analyseren door ai-toepassingen voor voorspellend gedrag.
Asset Care Platform (Falcker, Symbio en OutSystems)
Direct inzetbare drone voor inspecties van moeilijk bereikbare en onveilige gebieden zoals opslagtanks in bijvoorbeeld de petrochemische industrie. Het gekoppelde Falcker-platform waar de data wordt verzameld en geanalyseerd is ontwikkeld door Symbio en opgebouwd met applicatieplatform OutSystems
Crop Controller (Blue Radix, OutSystems en Microsoft Azure)
Voegt kunstmatige intelligentie toe aan de dagelijkse beslissingen in de glastuinbouw. Het gaat vooral om het optimaliseren van processen rondom klimaatbeheersing, irrigatie en energievoorziening. Belangrijke hulp, zeker met de hoge gasprijzen.
Digital Mobility Platform (Bovemij en TCS)
Nieuw digitaal mobiliteitsplatform dat 10.000 mobiliteitspartners wil verbinden met 10 miljoen klanten in heel Nederland. Helpt Bovemij’s mobiliteitspartners om digitaal met klanten te verbinden en nieuwe vormen voor online betalen te ontwikkelen voor het gebruik van vervoer.
Facial Recognition On Card (Secure Logistics en 20face)
Gezichtsherkenning decentraal opgeslagen. Geen opslag van foto’s in een centrale database, maar uitsluitend een biometrische template op de chip van een smartcard. De gebruiker heeft altijd zeggenschap over waar deze gegevens gedeeld worden.
IRMA, de baas blijven over jouw digitale ID (Gemeente Amsterdam, Informaat, SIDN en Radboud Universiteit)
Privacy-portemonnee in een mobiele app die mensen zelf laat kiezen welke persoonskenmerken (attributen) worden gedeeld en tegelijkertijd de garantie biedt dat die gegevens correct zijn.
My E-Hospital (Netcompany)
App die thuisobservatie mogelijk maakt, speciaal voor patiënten met Covid19 en andere virussen. Zij hoeven niet meer in het ziekenhuis te worden opgenomen. Helpt om de werkdruk onder het zorgpersoneel te verlichten en het ziekteverzuim terug te dringen.
SeCRet-thuismonitoringsbox met de thuismeten-app (Erasmus MC en Chipsoft)
Thuismonitoringsbox met bloeddrukmeter, zuurstofmeter en thermometer. In een goed beveiligde app voeren de patiënten vervolgens de resultaten van hun metingen in. Daardoor hoeven patiënten met bijvoorbeeld een chronische nierziekte minder vaak naar het ziekenhuis.
Slimme epilepsiecamera (Academisch Centrum voor Epileptologie Kempenhaeghe/Maastricht, Stichting Epilepsie Instellingen Nederland, UMC Utrecht, Technische Universiteit Eindhoven, Hobo Heeze, Pontes Medical, EpilepsieNL, LivAssured, CLB, Stichting Dravetsyndroom)
Slimme camera voor detectie van epilepsie bij kinderen in hun thuisomgeving. Het algoritme voor deze detectietool was er al, door de camera is het mogelijk om gevaarlijke epileptische aanvallen te detecteren zonder apparaten en draden aan of bij de patiënt.
X-Wall (‘s Heeren Loo)
Interactieve muur die mensen met een beperking helpt om spelenderwijs in beweging te komen. Van rekensommen tot een potje voetbal, allemaal in magische interactieve projecties op verschillende niveaus. Cliënten kunnen ook helpen nieuwe spellen te ontwikkelen. Begeleiders doen dolgraag een potje mee.
Jury
Een groep van in totaal 24 Computable-experts heeft 26 voordrachten in de categorie Digitale Innovatie digitaal beoordeeld. Hun oordeel vormde de basis waarop de hoofdjury van de Computable Awards 2022 tien genomineerde selecteerde.
Dat juryteam bestaat uit Artie Debidien, Stijn Grove, Bart van der Mark, Ruud Mulder en Fred Streefland. Zij hebben de voordrachten getoetst op complexiteit en risico’s, toegevoegde waarde, originaliteit en innovatieve kracht en de rol van de leverancier.