Werknemers van Apple zijn in opstand gekomen omdat ze weer te vaak naar het kantoor moeten komen. Ik wist niet eens dat Apple een kantoor had. Ik dacht dat de iCloud hun kantoor was. Ik dacht dat de enige fysieke locatie van Apple een zwaar onderbetaalde fabriek in China was waar de letters CAO waren vervangen door MAO.
Maar ook in Nederland hebben we weer moeite om naar kantoor te gaan. Hier worstelen werkgevers ook met de vraag hoe zij hun werknemers weer naar kantoor krijgen. Ook in Nederland willen we lekker thuis blijven werken. Ik snap dat wel. De gemiddelde reis naar kantoor duurt drie kwartier. Dus je verknalt anderhalf uur van je dag om trage Trudy van de administratie live de zoveelste domme rondvraag te horen stellen. Thuis had je het scherm allang uit gedaan en was je gaan grasmaaien.
Zelfgebakken plaksels
Ook die eeuwige goedkope verjaardagstaart kun je missen als kiespijn. Of nog erger: van die zelfgebakken plaksels met slagroom. Je moet nog zeggen dat je het lekker vindt ook en daarbij drie bakken van die slappe kantoorkoffie nemen om het gebak weg te werken. In dezelfde tijd had je thuis het projectplan kunnen afmaken.
Het probleem is natuurlijk dat we nu weten dat het anders kan. Dat je niet naar kantoor hoeft. Dat de productiviteit helemaal niet naar beneden hoeft te gaan als je in je onderbroek voor het scherm een vergadering bijwoont. Veel bedrijven hebben juist goed gedraaid in coronatijd. Daarbij is kantoorruimte ook niet gratis en gezien de huidige brandstofprijzen de weg er naar toe ook niet.
Waarom naar kantoor?
Dus de vraag hoe we de medewerkers terug naar kantoor kunnen krijgen is dan ook een foute vraag. De vraag zou moeten zijn waarom medewerkers eigenlijk terug naar kantoor moeten komen. Ik zou het zo snel ook niet weten. Zo, en dan ga ik nu even grasmaaien.
De één kan thuis bergen werk verzetten, de ander komt op kantoor tot de beste prestaties.
Als je gaat overleggen dan werkt het anders. Tot welke groep je behoort maakt niet uit, overleg van complexe zaken gaat “face to face” beter dan met Facetime / Teams /…
Bij Apple gaan de overleggen ongetwijfeld over complexe (technische en ontwerp) details. Leg dit maar eens uit over een video verbinding. Al die white board tooltjes voor MS Teams en consorten halen het niet bij het gezamenlijk om een white board heen zitten en tezamen een ontwerp te maken.
Naast praktische zaken mbt overleg heb je ook iets als een teamgevoel. Bij Apple had je 2 individuen, Steve Jobs en Jony Ive, die leken wel alleen te werken (Ive pas na de dood van Jobs), maar verder werkt iedereen in elk bedrijf in een team. Een team is pas een team als je allemaal het gevoel hebt dat je allemaal samen bepaalde teamdoelen nastreeft. Dat “samen”-gevoel bestaat niet als je elkaar nooit ziet. En vergeet de informele gesprekken bij de koffieautomaat niet, die zijn zeer waardevol!
Wat de beste thuis-kantoor verhouding is, zal per persoon verschillen, maar mogelijk ook per team of functie (type werk). Minimaal 1 dag per week op kantoor werken lijkt me voor iedereen een absolute ondergrens, bepaalde functies vereisen mogelijk meer dagen fysieke aanwezigheid. Maak daar richtlijnen voor, geen strakke contractuele verplichtingen.