Nederland doet mee met de Europese call uit het Digital Europe Programma. Inmiddels is een plan ingediend voor de bouw van faciliteiten voor het testen en experimenteren met artificiële intelligentie (ai) op gebied van de gezondheidszorg. Erasmus MC coördineert de bouw van deze TEF AI. Hiertoe vormt ons land een consortium met Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Noorwegen, Slovenië en Spanje. De Europese Commissie moet het voorstel nog goedkeuren.
Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) meldt dit in een toelichting op zijn brief inzake Waardevolle artificiële intelligentie (ai) voor gezondheid. Hij reageert hiermee op vragen en opmerkingen vanuit de Tweede Kamer. Europese ai-ontwikkelaars en -leveranciers kunnen op zo’n test- en experimenteer-faciliteit (TEF) – of eigenlijk een grootschalige referentie-site – op ai gebaseerde software en hardware uittesten.
Kuipers is het oneens met het verwijt van de VVD dat zijn ministerie de betekenis van ai laat heeft onderkend. Volgens de VVD heeft de implementatie van ai in de zorg daardoor onnodige vertraging opgelopen. Kuipers ontkent dat ten stelligste.
Technology push
Aan de Nationale AI-cursus voor de zorg, een vorm van e-learning, hebben inmiddels 10.000 zorgprofessionals deelgenomen. Dit blijkt uit cijfers van de NL AI Coalitie.
Kuipers is het eens met het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) dat ontwikkelingen vaak worden gedreven door een ‘technology push’. Dit geldt ook voor ai. Beter is het om uit te gaan van de behoefte van de patiënt dan wel zorgverlener.
Volgens de minister is de ontwikkeling van ai voor de gezondheidszorg en een effectief gebruik daarvan sterk afhankelijk van de beschikbaarheid van data voor ai. Bekeken wordt of de NL AI Coalitie hierbij kan samenwerken met Health-RI, een publiek-privaat samenwerkingsverband van organisaties die een nationale infrastructuur voor gezondheidsdata willen opzetten. Twee van de belangrijkste aandachtspunten voor de inzet van ai zijn samenwerking en kennisdelen tussen zorgverleners onderling alsmede beschikbaarheid van data voor het trainen en ontwikkelen van ai.
De werkgroep Gezondheid en Zorg (G&Z) die valt onder de NL AI Coalitie, heeft voor 2025 verschillende doelen gesteld. Zo moet Nederland op ten minste één gebied van de gezondheidszorg tot de voorlopers in ai behoren. Dat jaar moeten ten minste 21 waardevolle ai-innovaties landelijk breed zijn geïmplementeerd en internationaal actief zijn. G&Z moet zijn uitgegroeid tot een ecosysteem met minimaal driehonderd deelnemers uit alle delen van de gezondheid en zorg.