Voor een mkb-bedrijf in de it-dienstverlening en softwareontwikkeling moet bij overname gemiddeld 6,6 keer de brutowinst worden betaald. Daarmee heeft deze sector de hoogste ebitda-multiple.
Dit blijkt uit de Overname Barometer, het periodieke onderzoek van de overnameplatforms Brookz en Dealsuite naar cijfers en trends in de Nederlandse overnamemarkt. De cijfers hebben betrekking op de eerste helft van dit jaar.
In de tweede helft van 2021 moest gemiddeld 6,5 keer de brutowinst worden neergeteld. Alleen de sector gezondheidszorg en farmacie komt qua waardering bij een overname in de buurt van de it-dienstverleners en softwareontwikkelaars. In die sector moet gemiddeld 6,35 keer de brutowinst worden afgetikt. De gemiddelde ebitda-multiple voor het Nederlandse mkb is 4,85.
Het onderzoek vond plaats onder 274 Nederlandse fusie & overname advieskantoren die zich richten op bedrijven met een omzet tussen 0,5 en dertig miljoen euro. Tezamen zijn ze goed voor ruim negentig procent van de transacties in de mkb-markt.
De verhouding tussen vraag en aanbod is in de it-branche het grootst. Als een it-dienstverlener of softwareontwikkelaar te koop staat, melden zich gemiddeld 12,6 serieuze partijen. Dat is aanzienlijk meer dan het gemiddelde (7,7).
Buitenland
Ook werd gekeken hoeveel de waarderingen bij overname van een it-dienstverlener of softwareontwikkelaar van die in het buitenland verschillen. In de Duitstalige landen zijn dit soort overnames flink duurder. In Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk is de ebitda-multiple voor de it 8,5. In Frankrijk is dit 7,6 en in het Verenigd Koninkrijk en Ierland 8,2.
Na een flinke stijging van het aantal fusies en overnames in 2021, zwakt de groei nu af. In de sector zakelijke dienstverlening werden in het afgelopen jaar de meeste overnames gerealiseerd. Het aandeel van deze sector was zestien procent. De it-dienstverlening en sSoftwareontwikkeling is met een aandeel van veertien procent de nummer twee.
De huidige overnamemarkt blijft een verkopersmarkt, er is meer vraag dan aanbod. Ondanks de hoge inflatie en de rentestijging blijven de gemiddelde ebitda-multiples stabiel. Volgens Floyd Plettenberg, partner bij Brookz en Dealsuite, hebben de turbulente macro-economische ontwikkelingen van de afgelopen maanden vooralsnog een beperkte invloed op de overnamemarkt.
Lichte groei
De Overname Barometer vergelijkt het aantal transacties in het mkb in de eerste helft van dit jaar met die tijdens de tweede helft van 2021. Dan is nog sprake van een lichte groei. Het transactie-overzicht dat financieel adviesbureau CFI samen met Computable opstelde, vergelijkt het tweede kwartaal van dit jaar met het kwartaal daarvoor. Bovendien worden in dit overzicht ook de overnames van grotere bedrijven meegenomen. Dan blijkt de ict zich als enige te onttrekken aan de teruggang in het aantal deals.