De politie en Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM) starten een landelijke campagne die scholieren ervan moet doordringen dat het doorsturen van naaktbeelden in app-groepen vaak grote gevolgen heeft voor de personen waarvan dat materiaal ongevraagd wordt verspreid. Ook willen ze het uitwisselen van ander schokkend beeldmateriaal in app-groepen een halt toeroepen.
Die campagne met de naam Hetstoptbijjou.nl start vandaag en is zowel op scholieren als ouders gericht. Op Instagram, Snapchat en TikTok is de boodschap voor jongeren dat zij zelf kunnen zorgen dat het verspreiden van de beelden stopt: het stop bij jou.
‘Meld het als je naaktbeelden tegenkomt en verwijder het materiaal daarna van je telefoon’, is de oproep van de politie en EKOM. De campagne verwijst ook naar een landingspagina met een handleiding. Daarnaast zijn er posters verstuurd naar scholen en docenten maatschappijleer om het onderwerp bespreekbaar te maken in de klas. Als jongeren meer hulp nodig hebben, kunnen ze bij de organisatie Helpwanted terecht.
Ben van Mierlo, landelijk coördinator bestrijding kinderpornografie, vertelt dat de politie jaarlijks vele duizenden meldingen ontvangt van strafbaar beeldmateriaal dat gedeeld is. ‘De indruk bestaat dat dit komt door klakkeloos doorsturen en niet nadenken bij de ernst van de inhoud. Dat is schadelijk voor slachtoffers en kan ernstige gevolgen hebben voor de verzender.’
Ouders
De campagne richt zich via Facebook en de website Ouders.nl op ouders. Volgens de initiatiefnemers van de campagne zijn ouders er lang niet altijd van op de hoogte dat dit soort beelden in chatgroepen worden gedeeld. ‘Het is belangrijk dat ouders met hun kinderen in gesprek blijven over hun socialemediagebruik. Als zij samen open en zonder oordeel over online-gedrag kunnen praten, is er een grotere kans dat jongeren op cruciale momenten voldoende vertrouwen voelen om hun ouders om hulp te vragen’, aldus Van Mierloo. ‘Stel je de vraag: als het mijn foto zou zijn, zou ik dan willen dat iemand hem ziet of nog erger, steeds maar doorstuurt?’
Nare beelden
De politie en EKOM concluderen dat het doorsturen van naaktbeelden en ander schokkend materiaal in principe niet nieuw is, maar wel aandacht verdient. Op socialemedia-apps worden regelmatig nare beelden gedeeld. In appgroepen komen onthoofdingen, mishandeling en kindverkrachting langs. Vaak worden er ook naaktfoto’s of andere gevoelige beelden van medescholieren gedeeld. Zonder daarbij oog te hebben voor de impact ervan en het grote leed dat erdoor veroorzaakt wordt, uiteenlopend van eenzaamheid tot zelfs zelfmoord.
De campagne duurt vier weken.