Na een prima aftrap in de eerste drie maanden van 2022 levert ook het tweede kwartaal een rijke oogst aan overnames en investeringen op de Nederlandse ict-markt op. Maar voor hoelang nog? De ict-markt vormt een uitzondering in vergelijking met andere bedrijfssectoren. Daar loopt het aantal deals terug. Dit stelt financieel adviesbureau CFI, naar aanleiding van het samen met Computable opgestelde transactie-overzicht.
Het marktsentiment is omgeslagen, merken Ramon Schuitevoerder en Randy de Visser van financieel adviesbureau CFI, gespecialiseerd in fusies en overnames. De inflatie en de torenhoge energieprijzen, het personeelstekort, de geopolitieke spanningen, het tekort aan grondstoffen in combinatie met nog steeds logistieke vraagstukken en een dreigende recessie zorgen internationaal voor een afnemende investeringsbereidheid. De ict-sector is vooralsnog een positieve uitzondering, concluderen de CFI-analisten. ‘Zowel het volume als de transactiewaarden zijn in het tweede kwartaal op peil gebleven’, zegt Randy de Visser, vicepresident in het ict-team van CFI. ‘We zien de afgelopen kwartalen een vlucht van investeerders naar de ict-sector vanwege de voorspelbaarheid van de kasstromen en de hoge mate van lock-in door de digitalisering in de bedrijfsprocessen, mede aangejaagd door de Covid-19-pandemie.’
Het aantal door CFI en Computable geregistreerde transacties in het tweede kwartaal van 2022 komt uit op 151, tegen 124 in dezelfde periode vorig jaar. Het eerste kwartaal leverde ook al een hoge score (eveneens 151 deals) op. Maar, nuanceert Ramon Schuitevoerder, hoofd van het ict-team en partner bij CFI, ook de ict-sector ontkomt niet aan de invloed van het negatiever wordende marktsentiment. ‘Zo is de gekte rondom de waardering van ict-bedrijven voorbij. Daar was toch wel schreefgroei ontstaan, met name ten aanzien van jonge, nog verlieslatende partijen. Er wordt nu scherper gekeken naar de winstverwachtingen en een positieve ebitda.’
Opdrogen
Schuitevoerder merkt dat de markt voor venture capital (het durfkapitaal voor startups en scale-ups) opdroogt. Daar vinden minder transacties plaats en dat zal in het overzicht van het derde kwartaal duidelijk naar voren komen, verwacht hij. ‘Er komt minder geld beschikbaar voor risicovolle investeringen, zeker nu de rente stijgt. Met de negatieve rente konden investeerders meer risico nemen. Er vindt een herverkaveling plaats van het beschikbare venture capital.’
Een deel ervan wordt ingezet in traditionele assets zoals obligaties en aandelen en een deel als private equity: kapitaal voor de meer volwassen bedrijven en veiliger investeringen (bijvoorbeeld buy-out-fondsen), legt De Visser uit. ‘Er is nog steeds genoeg geld in de markt beschikbaar. Dat moet aan het werk worden gezet en dat gebeurt nu vaker als private equity.’
Hij wijst als sprekend voorbeeld op de Nederlandse investeringsmaatschappij Main Capital. Dat haalde afgelopen najaar ruim 1,2 miljard euro nieuw kapitaal op, afkomstig van zijn bestaande geldschieters, veelal institutionele beleggers zoals pensioenfondsen. Main heeft dat geld gealloceerd voor investeringen in middelgrote softwarebedrijven, waarbij de blik tegenwoordig ook gericht is op markten buiten de Benelux, zoals in Duitsland en Scandinavië (zie kader onderaan).
Tickets
‘Die twee regio’s zijn interessant voor investeerders. Duitsland is bezig aan een cloud-inhaalslag en in Scandinavië zijn er volop veelbelovende softwarebedrijven die middels overnames Europees kunnen groeien. Je ziet vaak Amerikaanse en Britse kapitaalverschaffers die eerst naar de Benelux komen om van daaruit door te pakken in Duitsland en Scandinavië’, zegt Schuitevoerder. Maar ook Nederlandse investeringsmaatschappijen laten zich niet onbetuigd, waaronder Main Capital, Pride Capital en Holland Capital met vestigingen in respectievelijk Düsseldorf, Keulen en Düsseldorf.
De Visser: ‘Wanneer bijvoorbeeld Main in een bedrijf stapt, volgt er een buy & build-strategie: middels gerichte overnames wordt het softwareplatform uitgebreid. Het afgelopen tweede kwartaal was Main bijzonder actief; je merkt dat de ’tickets’, de overnamekandidaten, groter worden. Tegelijkertijd is deze investeerder aan het oogsten: er zijn in het kwartaal diverse exits voorbij gekomen, waarbij platforminvesteringen zijn doorverkocht.’
Voor het lopende derde kwartaal voorziet CFI minder transacties dan in de coronazomers van 2021 en 2020. ‘Wij zien minder lopende mandaten in de markt voorbij komen dan in eerdere vergelijkbare kwartalen, al kan in september altijd nog een eindsprint worden ingezet. Maar de totale markt overziend blijft de ict-sector het beste presteren.’
Opmerkelijke deals
Een greep uit het overzicht van het tweede kwartaal van 2022:
– Main Capital stapte in het tweede kwartaal van 2022 in Nederland in bij BCS, leverancier van human resource management- en salaris-software, Pro4all, softwarespecialist voor de bouwsector, en Bizzdesign, een enterprise-architectuursoftwarebedrijf uit Enschede. Opmerkelijk, in juli (het derde kwartaal) financierde de investeerder al de eerste overname voor BCS: Apployed, een aanbieder van personeeldossier-software voor het mkb.
In mei ondersteunde Main nieuwe acquisities voor de zorgautomatiseerders SDB Groep (kinderopvangsoftware-aanbieder Quebble) en Enovation (Funatic, een bouwer van gebruiksvriendelijke patiëntportalen en mobile apps in de huisstijl van een zorginstelling). In juni versterkte de investeerder zijn deelneming Zig Websoftware (vastgoedsoftware) met de aankoop van bi-specialist Skarp.
Verder nam Main begin april maar liefst vier Duitse softwarebedrijven over: Nissen & Velten, Texdata, Aruba BI en Litreca. Dit kwartet uit de deelstaat Baden-Württemberg gaat verder onder de vlag van een nieuwe softwaregroep onder de paraplunaam Enventa. En in dezelfde maand nam de geldschieter een meerderheidsbelang in VideoVisit, een Finse leverancier van softwarediensten voor virtuele gezondheidszorg en online-consultaties. Het was de eerste transactie in Finland voor Main. In juni volgde weer een Duitse deal: de inlijving van de it-=documentatiespecialist Synetics.
De poenschepper deed in het tweede kwartaal ook een paar exits. Zo verkocht het OBI4wan, een Nederlandse omnichannel-klantenservice- en marketing-oplossing, aan de Britse Spotler Group. Main was er sinds 2016 aandeelhouder.
– Total Specific Solutions (TSS) liet net als Main ook weer van zich horen, ditmaal met negen Europese acquisities: de cybersecurity-tak van het Franse Rohde & Schwarz, het Nederlandse Intramed (praktijksoftware voor therapeuten), Gesinf (erp-software publieke sector) uit Italië, het Zwitserse Scope Solutions (archiefsoftware), de industrie-softwaretak Espacio Information Technology van Grupo Villar Mir uit Spanje in april, en het Nederlandse OSL Europe (modesoftware), WEBcentric (prijsvergelijking-software) uit Servië, het Franse Scepia (vastgoedsoftware), het Nederlandse Pantheon Automatisering (IBM-software) in mei.
– De Amsterdamse ict-dienstverlener Broad Horizon heeft pan-Europese ambities. Het nam begin april 2022 Sulava uit Helsinki over, een aanbieder van Microsoft-werkplekoplossingen, -trainingen en -opleidingen. Eerder kocht Broad Horizon de Deense Microsoft-specialisten Delegate (2020) en Projectum (2021).
– Advies- en ingenieurskantoor Royal HaskoningDHV versterkte zich in april in de logistieke sector met de aankoop van Districon. Dit is een logistiek dienstverlener uit Maarssen, gespecialiseerd in het opzetten en verbeteren van goederenstromen (supply chains). Volgens financieel adviesbureau CFI groeit het aantal investeringen in scm-oplossingen omdat wereldwijd de logistieke voorraadproblemen, ontstaan tijdens de coronacrisis, nog steeds niet voorbij zijn. Zo stapte de Britse kapitaalverstrekker Hg Capital eerder in bij het Duitse Transporeon, dat in het eerste kwartaal SupplyStack kocht, een Belgische bouwer van software om logistieke stromen op te volgen. En de Belgische Alpega Group, leverancier van transportmanagementsystemen, kocht in juni Road Heroes van Pinetco. Dit van oorsprong Duitse platform linkt vrachtwagenchauffeurs aan zoekende werkgevers. In het eerste kwartaal kocht Total Specific Solutuons Waer Systems, een Britse bouwer van een warehouse management system (wms), en Tans, een Nederlandse leverancier van transportmanagementsoftware en een wms.
– De Nederlandse investeringsmaatschappij Mentha Capital laat zich nadrukkelijk gelden in de ict-sector. Eerst met meerderheidsdeelnemingen in Microsoft-specialist Rapid Circle en het SAP-fusiebedrijf Aiden, daarna met de ondersteuning van Computest, een middelgrote aanbieder van cybersecuritydiensten, performance testing en devops uit Zoetermeer. De investeerder stapte in 2021 in, waarna Computest afgelopen april een belangrijke overname deed: het kocht Sysqa in dat zich toelegt op testen en kwaliteitsverzekering.
– Ook evenknie Quadrum Capital was opnieuw actief. De Twentse investeerder, die onder meer achter het managed-services-conglomeraat Interstellar zit, investeerde in juni in softwarebedrijf Sigmax uit Enschede. Doel is om internationaal verder te groeien met de oplossingen die het bedrijf maakt voor steden, het openbaar vervoer en serviceorganisaties. Quadrum kent het bedrijf want in 2019 vond een afsplitsing plaats van de it-dienstentak Sigmax ICT Specialisten, later omgedoopt tot Exite ICT (nu onderdeel van Interstellar). Quadrum Capital stapte toen als investeerder in en doet dit nu opnieuw bij Sigmax.
– Het Duitse it-huis Bechtle AG kocht in mei PQR. De it-dienstverlener uit Utrecht blijft onder eigen naam actief in de markt. PQR was in handen van investeerder Intersaction die in 2017 instapte. PQR, opgericht in 1990, is gespecialiseerd in werkplek- en infrastructuurdienstverlening. Bechtle is al in Nederland actief met de bedrijven Bechtle direct, ARP, BuyITDirect en Cadmes.
– Asysco uit Coevorden, specialist in migratie van legacy-mainframe-applicaties, komt in handen van Avanade, integrator van Microsoft-oplossingen. Het bedrijf is sinds 1978 actief met het moderniseren van Cobol-omgevingen. Asysco is gespecialiseerd in het migreren van Unisys- en IBM-mainframes naar een open Microsoft.Net-platform en is ook in Noord-Amerika en Groot-Brittannië actief.