Dit jaar zijn er weer ict-directeuren, directeuren van ict-bedrijven en ict-functionarissen genomineerd voor een Computable Award. Wie van deze personen gaat er op 5 oktober met deze belangrijke personality-prijs naar huis en neemt het stokje over van de winnaar van vorig jaar Inge Bryan, algemeen directeur van ict-beveiliger Fox-IT? Stem nu op uw favoriet voor de Computable Awards 2022 in de categorie CxO!
Ict-vaktitel Computable heeft tien nominaties uitgedeeld binnen de Computable Awards 2022 in de categorie CxO. Het gaat om directeuren van en bij Azerion, Bol.com, Dell Technologies Nederland, Elfsquad, Moqod, PostNL, RoboRana/EsperantoXL, TomTom/Codam en USoft. Ook is er een Europarlementariër genomineerd. De winnaar maken we bekend tijdens een spectaculaire show op 5 oktober. Stem nu!
Atilla Aytekin, ceo Azerion
Ging in zijn carrière van bankroet naar beursnotering, bouwde met Azerion een imposant gaming- en digitaal advertentiebedrijf op dat enorm groeit op eigen kracht en door strategische overnames. Azerion is genoteerd aan de Amsterdamse beurs. Aytekin vindt diversiteit een belangrijke pijler voor succes.
Serie-ondernemer die in de ict begon als verkoper van Baan-software in Turkije. Startte in 2014 samen met zakenpartner Umut Akpinar het bedrijf Azerion. De twee kennen elkaar dan al jaren en trekken vanaf 2007 ook samen op bij de oprichting van softwarebedrijf Triodor.
Met Triodor behaalde hij een lineaire groei. Het bedrijf dat software ontwikkelt voor de melkveerobots van Lely groeide in tien jaar tijd naar een omzet van twintig miljoen euro. Met Azerion was het doel aanvankelijk om binnen zo’n vijf jaar te groeien naar honderd miljoen euro. Met de beursnotering wordt dat plan zeker gehaald.
Aytekin en zijn compagnon richten voor 2022 op 450 miljoen omzet. Bij Azerion is de rolverdeling tussen het tweetal strikt. Aytekin is het gezicht naar buiten en houdt zich als co-ceo bezig met externe groei. Zijn compagnon Akpinar focust op de interne organisatie.
Linda Bovaird, hoofd-engineering Bol.com
Director of engineering, advertising, fintech en finance bij Bol.com zet zich in voor meer diversiteit in de tech- en ict-sector.
Bovaird vindt het heel belangrijk om een verandering teweeg te brengen binnen een bedrijf dat ze op elk niveau ken. Toen Bol.com haar benaderde voor een gesprek wilde ze ook eerst dit bedrijf leren kennen en met haar voeten in de modder staan.
Ze klimt snel op, inmiddels tot de functie van director of engineering – advertising, fintech en finance. Voor Bovaird staan haar teams altijd voorop en neemt ze haar verantwoordelijkheid hierin. Daarbij vindt ze diversiteit, waaronder vrouwen in tech, belangrijk: Als vrouw in het managementteam van tech kan ze bepaalde onderwerpen ook eens van een andere kant belichten. Dat helpt.
In het verleden heeft ze met veel vrouwen gewerkt. Op operationeel vlak zijn vrouwen dan ook echt goed in haar optiek. Denk hierbij aan meerdere ballen tegelijkertijd in de lucht houden of snel switchen tussen werkzaamheden. Daarnaast voegt het iets toe aan het totaalplaatje van diversiteit.
Jan Brolsma, oprichter en directeur van Elfsquad
Richt zich met zijn softwarebedrijf uit Drachten op cpq-software (configure, price, quote) voor een foutloos pre-productieproces, verkorte doorlooptijden en altijd kloppende offertes.
Tekende recent Coca-Cola als klant op. Deze softdrankgigant gebruikt software van Elfsquad waarmee hun bottelaars de juiste koelapparaten kunnen samenstellen. Ook bedrijven als Dewulf & Damen Shipyards zitten in het portfolio van Elfsquad. Brolsma timmert met zijn bedrijf hard aan de weg en opent binnen een jaar twee nieuwe locaties. Hij is in 2015 begonnen met het bouwen van zijn eigen software, met de focus op de maakindustrie.
Elfsquad CPQ is gebaseerd op artificial intelligence, draait volledig in de cloud en biedt de mogelijkheid te integreren met marketing-, verkoop- en operations-teams. Het idee achter de tool is dat in het proces voorafgaand aan de productie geen onnodig tijdverlies en fouten optreden.
Hans Canisius, ceo USoft
Vormde USoft om tot digitaliseringsspecialist voor low-code projecten binnen bedrijfskritische processen.
Deze duidelijke en onderscheidende positionering, die onder leiding van Canisius vorm en inhoud heeft gekregen, wordt herkend door klanten en potentiële klanten. Organisaties zien de meerwaarde en het belang in van de inzet van low-code voor core-systemen, juist vanuit een sterke focus op bedrijfsregels.
Canisius combineert hierbij strategisch inzicht, visie en pragmatiek en weet zo bij medewerkers, klanten en partners altijd de juiste snaar te raken. Hij heeft ervoor gezorgd dat het hele bedrijf een agile manier van werken heeft omarmd. Dit heeft onder meer geresulteerd in het nog efficiënter kunnen opschalen in productontwikkeling.
Bart Groothuis, Europarlementarier VVD
Ex-hoofd Cyber Security-bureau Defensie dat zich nu inzet voor Europees ict-beleid waarin de bescherming van de burger centraal staat en brengt cybersecurity onder de aandacht.
Techniek is voor Groothuis niet zomaar een hobby, hij ziet technologische ontwikkeling ook als bepalend voor de geopolitieke verhoudingen in de wereld. Technologische vooruitgang heeft dus vergaande (geo-)politieke betekenis; voor Groothuis een belangrijke drijfveer om zich kandidaat te stellen voor Europa. Helaas zijn er nog erg weinig mensen met een grote voorliefde voor techniek en digitalisering die de politiek in willen gaan. Groothuis is hierin dus redelijk uniek. Hij weet in een politiek debat techniek en digitalisering toegankelijk te maken door in normale mensentaal uit te leggen wat de consequenties zijn van hoe de wereld verandert.
Vooral de manier waarop hij Europa waarschuwt voor digitale Russische inmenging is inspirerend. Zijn doel is om in Europa wetgeving te maken die niet achter de feiten aanloopt maar erop vooruit loopt.
Roel Hoeks, managing partner RoboRana Nederland en EsperantoXL
Specialiseert zich op de volgende stap van process automation: hyperautomation. Breekt ook een lans voor no/low code application development.
Voor hij zijn eigen bedrijven (mee) oprichtte, bouwde hij zijn expertise uit bij onder meer Devote en Ordina. Intussen gooit hij zijn meer dan twintig jaar ervaring in de strijd om bedrijven te ondersteunen bij het transformeren van data-intensieve bedrijfsprocessen, het verminderen van handmatig werk en fouten en het minimaliseren van kosten. Dit allemaal met het doel om de medewerkers zich te laten focussen op waarde toevoegende taken.
Als managing partner van twee bedrijven jongleert Hoeks continu allerhande taken, gaande van aanwerving, business development en continuïteit tot innovatie enzovoort. En dat doet hij volgens de inzending voortreffelijk, aangezien hij onder meer KPN, DPG Media en provincie Utrecht onder zijn tevreden klanten kan rekenen.
Marcel Krom, vertrekkend cio PostNL
Onder zijn leiding investeerde PostNL fors in het vergroten van de digitale kennis binnen het concern: gebrek aan kennis binnen het senior management bleek een rem op de digitale transformatie.
Het verdiepen van kennis ziet de vertrekken cio ook in de toekomst graag gehandhaafd: senior managers moeten volgens hem ‘aan’ staan. Hij is dus de drijvende kracht achter de digitale transformatie bij PostNL.
Als chief information officer slaagde hij erin om het postbedrijf met 220 jaar historie klaar te stomen voor het digitale tijdperk. Mede dankzij Kroms inspanningen is het huidige PostNL sterk geïntegreerd met e-commercebedrijven en is de pakketdienst volledig gedigitaliseerd.
De consument die exact weet wanneer zijn pakketje aankomt, de postbezorger die via een app wordt geïnformeerd over een gewijzigde route, slimme algoritmes die voorspellen hoe druk het wordt bij het aanscherpen van coronamaatregelen – PostNL maakte de afgelopen jaren een grootschalige digitale transformatie door. Een breed palet aan innovaties werd doorgevoerd, zowel aan de voorkant als in het logistieke hart van het bedrijf. PostNL geldt als een geslaagd voorbeeld van digitale transformatie.
Isabel Moll, directeur Dell Technologies Nederland
Startte tijdens de corona-pandemie en hielp in die uitdagende tijd klanten met hun digitale transformatie. Stuurt op partnerships en samenwerkingen en is een kei in het uitdenken van scenario’s.
Helpt it-afdelingen om het gesprek aan te gaan met de ‘business’. Moll zit daarom liefst met het algemeen management aan tafel. Van klanten, maar ook van partners, aangezien ze partnerships tussen it-aanbieders als sleutel ziet voor het verder helpen van klanten in hun it-transformatie. Zo zijn Dell Technologies en Microsoft al jaren partner van elkaar. Dit is dan vooral op gebieden als de hybride werkplek en omgang met data in hybride- en multi-cloud-omgevingen.
Klanten maken hun keuzes op basis van de scenario’s en type workloads die zij hebben met het bijbehorende pakket van eisen en wensen. Dat betekent dat zij graag zien dat betrokken it-bedrijven met elkaar samenwerken om de beste oplossing uit te werken en hen te helpen het steeds groter wordende doolhof van nieuwe, sneller opvolgende mogelijkheden te overzien en keuzes te maken.
Slava Todavchich, mede-oprichterr en ceo Moqod
Nearshore it-dienstverlener voor onder meer Uber, McDonald’s en de Nederlandse overheid. Bewaakt het evenwicht tussen het in veiligheid brengen van medewerkers in Oekraïne en het zo stabiel mogelijk houden van de processen.
Bij Moqod hanteert Todavchich een strikte regel; er is geen politiek of religie in de interne communicatie toegestaan. Todavchich is altijd onpartijdig geweest ten aanzien van elke nationaliteit, tegenwoordig zorgt hij ook voor vreedzame en gelijkwaardige verhoudingen tussen Russische en Oekraïense ontwikkelaars.
Zijn professionaliteit maakt dat Moqod een bedrijf is waar alleen adequate en ruimdenkende mensen werken.
Corinne Vigreux, mede-oprichter TomTom en oprichter Codam
Investeerde miljoenen van haar eigen geld in een hogere beroepsopleiding voor ict-specialisten: Codam. Die gratis opleiding tot programmeur is speciaal gericht op jongeren die vastlopen in het reguliere onderwijssysteem.
Er zijn volgens Vigreux veel jonge slimme mensen die om allerlei redenen van de boot afvallen. Miljonair worden lijkt in Nederland gemakkelijk, ieder jaar komen er 25.000 bij door stijgende huizenprijzen, beleggen en crypto. Toch geldt dit vooral voor hoogopgeleiden. Zo hebben mbo’ers in de techniek- of ict-sector maar een matig tot slechte kans op een baan die bij hun opleiding past. Corinne Vigreux, mede-eigenaar van TomTom, wil daar verandering in brengen en begon daarom haar eigen ict-school die kansarme jongeren moet begeleiden naar de arbeidsmarkt.
Jury
De winnaar van de Computable Award in de categorie CxO wordt bepaald door de stemmen van lezers en van een jury. Dat juryteam bestaat uit Artie Debidien, Stijn Grove, Bart van der Mark, Ruud Mulder en Fred Streefland. De voordrachten zijn getoetst op verandering, effecten, uniekheid en toekomstplannen.