Netflix lanceert vandaag ‘Running With The Devil: The Wild World of John McAfee’, een documentaire over de excentrieke softwarepionier. Na een turbulent leven werd McAfee vorig jaar juni dood aangetroffen in een Spaanse cel, omgeven door mysteries.
Zelfs de beste scriptschrijver had niet kunnen verzinnen wat de ontwikkelaar van het nog immer populaire pakket McAfee Antivirus heeft meegemaakt. Zoveel komt naar voren in de ‘Running With The Devil’, die vanaf vandaag is te zien op Netflix.
De ‘geniale gek’ McAfee maakte veel vijanden, kwam regelmatig met de politie in aanraking en was sinds 2010 bijna voortdurend op de vlucht. In genoemd jaar kocht Intel het bedrijf McAfee voor 7,7 miljard dollar. Op het hoogtepunt beschikte hij over honderd miljoen dollar. Nog geen tien jaar later was al het geld uitgegeven aan seks, drugs, wapens en de krankzinnigste uitspattingen.
Het ging mis nadat McAfee, die bij zijn softwarebedrijf al blijk gaf handig te zijn met marketing, zich stortte op de promotie van schimmige cryptomunten. Ook dat ging hem goed af. Maar de Amerikaanse autoriteiten meenden dat McAfee over de inkomsten uit die promotionele activiteiten geen belasting had betaald en vroegen Spanje om zijn uitlevering. Kort nadat dit verzoek was gehonoreerd, werd hij dood in zijn cel aangetroffen.
Zijn lichaam bevindt zich nog altijd in een mortuarium. Zijn weduwe Janice Dyson, een prostituee met wie McAfee sinds 2013 was getrouwd, betwist de doodsoorzaak. Volgens haar was er geen sprake van zelfmoord. In de documentaire verklaart Samantha Herrera, een ex-vriendin uit Belize, dat John zijn eigen dood heeft gefaket. Hij zou in Texas zitten en nog springlevend zijn. McAfee zou haar twee weken na zijn ‘dood’ hebben gebeld met de mededeling dat hij de gevangenisbewaarders had omgekocht en vrij rondliep. De regisseur van de Netflix-documentaire Charlie Russell zegt in Variety overigens dat hij geen raad weet met dit bizarre verhaal, voor alles omdat rare stunts McAfee niet vreemd zijn.
Pooier
De Netflix-docu is vooral het verhaal van een vlucht. Die begon toen McAfee’s buurman in Belize werd doodgeschoten en hij als verdachte in beeld kwam. McAfee dacht bovendien dat criminelen, waaronder een groep rond de pooier van zijn vrouw, hem wilden ombrengen.
De samenstellers van de documentaire beschikken over honderden uren beeldmateriaal. Tijdens zijn maandenlange vluchten liet McAfee zich regelmatig door cameraploegen vergezellen. Aan video dus geen gebrek. In de documentaire wordt ook zijn liefdesleven breed uitgemeten. McAfee, die 75 jaar werd, beweerde 47 kinderen te hebben, van teenagers tot bijna vijftigers. Ze waren bijna allemaal onwettig waardoor het lastig was contact te onderhouden. In Belize, waar hij jarenlang verbleef, had hij een harem met zeven jonge meisjes. ‘Maar die geven minder stress dan een huwelijk’, zei McAfee.
Netflix vertelt het verhaal van een techpionier die in een schurk veranderde, en zich daarmee tot een kleurrijk persoon ontpopte zoals de it die nooit eerder zag.