Europarlementariër Bart Groothuis (VVD) heeft als spreker bedankt voor het ECP Jaarfestival 2022. Hij vindt het onverteerbaar dat uitgerekend Huawei het komende jaarcongres sponsort. Tijdens het event op 17 november staat de ‘vibe shift’ van een vrij en open internet naar surveillance centraal.
‘Het is alsof je een congres organiseert over drankmisbruik en dit door Heineken laat betalen.’ Oud-ict’er Groothuis die eerder hoofd bureau Cyber Security van het ministerie van Defensie was, vraagt zich af of ECP als platform voor de InformatieSamenleving die ‘vibe shift’ zelf wel goed aanvoelt door Huawei als sponsor toe te laten.
Hij wijst erop dat dit Chinese bedrijf als een van de geldschieters toegang krijgt tot bezoekers en sprekers. Zeker bij een congres dat wil wijzen op het gevaar dat Rusland en China een eigen internet bouwen en hun bevolking de toegang ontzeggen tot vrije informatie, is het volgens Groothuis raar dit soort sponsors toe te laten.
De Europarlementariër behoort tot de critici die vinden dat het Westen zich niet afhankelijk moet maken van een niet-transparant bedrijf zoals Huawei dat in geval van twijfel het Chinese regime moet dienen vanwege wettelijke vereisten. Met name de VS voeren al geruime tijd druk uit om het zonder Huawei-technologie te doen, wijzend op het gevaar van spionage. Huawei heeft de beschuldigingen tot nu toe stelselmatig afgewezen.
Spionageprogramma
Groothuis vindt dat er in vitale onderdelen van onze samenleving geen enkele ruimte kan zijn voor hard- en software uit landen die een offensief spionageprogramma tegen ons land en onze industrie hebben. Volgens hem mag Huawei nooit in de kern van de Nederlandse vitale infrastructuur leveren. ‘Voor zowel de uitrol, het beheer als de innovatie word je afhankelijk en dat is wat we willen vermijden.’ Groothuis wees eerder op Britse rapporten dat in Huawei-apparatuur bovengemiddeld veel kwetsbaarheden zitten die statelijke actoren kunnen uitbuiten. Ook wees hij op de nauwe verwevenheid tussen Huawei en de Chinese staat. Het techbedrijf staat volgens hem op allerlei manieren onder invloed van de Chinese Communistische Partij.
Onlangs wees het NCSC erop dat de Chinese Data Security Law (DSL) niet alleen in China maar ook elders in de wereld van toepassing is. Deze wet regelt de verwerking van data in China, maar ook data of informatie buiten China. Als die data ‘relevant is voor de nationale veiligheid of andere maatschappelijke belangen van China’ is ook Huawei zich als Chinees bedrijf gehouden inzage te geven. Dat betekent volgens het NCSC wel degelijk een risico.
Overigens staat het ministerie van Justitie en Veiligheid waar het NCSC deel van uitmaakt, net als onder meer Economische Zaken, Binnenlandse Zaken, TNO, SIDN, broederlijk naast Huawei op de lijst van sponsoren. Groothuis volgt digitale ontwikkelingen voor zijn werk in het Europees Parlement op de voet. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2022 was dit reden hem te nomineren in de categorie CxO.
ECP
ECP, 25 jaar geleden door het ministerie van Economische Zaken en VNO-NCW opgericht, is een publiek-private samenwerking. Dit platform voor de informatiesamenleving verenigt bedrijfsleven, overheid en maatschappelijke organisaties. Het is een forum voor samenwerking en overleg van ruim 170 partijen; bedrijfsleven, particuliere organisaties, overheid, banken en hogescholen.
Huawei heeft er veel belang bij om binnen ECP actief te zijn en zijn invloed te doen gelden. Via dit platform vallen gemakkelijk contacten te maken met de top van de Nederlandse politiek en het bedrijfsleven. Groothuis maakt zich daarom ook zorgen over het gemak waarmee de lobby van communistische of autoritaire regimes op die manier toegang krijgen tot Den Haag en ondernemend Nederland. ‘Dat punt zal ik blijven maken omdat het ten koste gaat van vrijheid en uiteindelijk verdienvermogen’.
Het blijft natuurlijk wel een vorm van selectieve verontwaardiging van deze Europarlementariër. Precies een week geleden heeft de NCSC ook een memo gepubliceerd, waarin gewaarschuwd wordt dat de CLOUD-Act van de VS op het gebied van extraterritorilaliteit geen haar beter is dan de Chinese Data Security Law. In een voetnoot wordt hier bovendien (want een klein beetje buiten de strikte opdracht om) gewaarschuwd voor apparatuur die (cloud-)dienstverleners gebruiken, zoals de Cisco-apparatuur die in de datacenters en datacommunicatie van Microsoft wordt gebruikt. Is hij verbijsterd en blijft Bart Groothuis ook weg als Cisco een congres sponsort? Of mag de VS wel wat China en Rusland niet mogen, om de Europese digitale soevereiniteit te ondermijnen? Zie https://www.ncsc.nl/documenten/publicaties/2022/augustus/16/cloud-act-memo
De memo is in het Engels, dus kan Bart zo met z’n collega’s in Brussel delen.
Bedankt Fred,
Vergeet een ding niet, de EU is een verzameling van 705 parlementariërs en 30.000 lobbyisten.
Op iedere parlementariër dus iets meer dan 40 lobbyisten.
Het merendeel daarvan betaald door “big tech” (= VS).
De onderzoekingen in Duitsland door de BSI (Bundesinstitut für Sicherheit in der Informationstechnologie) heeft bij de apparatuur van Huawei niets gevonden dat ook maar bij benadering op spionageactiviteiten duidt.
Dat in tegendeel van wat bij Cisco gevonden werd.
Dit illustreert de dubbele moraal aangaande de as EU-VS(en Nato).
Mijns inziens zijn de EU-parlementariërs zwaar overbetaalde, overbodige, ondemocratische, politieke pionnen.
Het parament controleert namelijk niet de commissie zoals dat zou moeten zijn, en de voorzitster van de commissie is daar neergezet, niet gekozen.