Houd dat maar eens in toom, die duizenden bezoekers die vandaag en in het weekend langs de route van wielerkoers La Vuelta hun favoriete renners aanmoedigen. De Utrechtse startup UCrowds ontwikkelde simulatiesoftware voor crowdmanagement, het beheersbaar houden van mensenmassa's. La Vuelta Holanda gebruikt het realtime-dashboard van Argaleo uit Den Bosch.
UCrowds is begin 2018 opgericht door Roland Geraerts, die naast ceo ook assistent hoogleraar Crowd Simulation en universitair docent Geometric Computing is aan Universiteit Utrecht. Inmiddels telt het bedrijfje vijf werknemers.
De simulatiesoftware van UCrowds brengt bezoekersstromen in beeld in een driedimensionale virtuele omgeving. Het model kan vijf drukteniveaus nabootsen en legt zo mogelijke knelpunten bloot. Daartoe gebruikt het eerder onderzoek naar groepsbewegingen, sociaal groepsgedrag en menselijk gedrag, legt Geraerts uit bij RTV Utrecht.
Scenario’s
Voeg daaraan toe de route van het evenement, de belangrijkste in- en uitvalswegen en de vervoersmiddelen van de toeschouwers en er ontstaat een aardig beeld van de drukste punten en momenten. Op die manier wordt het mogelijk om verschillende scenario’s uit te werken. Bijvoorbeeld om te achterhalen hoeveel supporters op een plein passen zonder dat het vastloopt, vertelt Geraerts aan de nieuwssite.
Ook de ervaring uit een eerder wielerspektakel kwam van pas. In 2015 startte de Tour de France in de Domstad en daar liet Geraerts destijds ook simulaties op los. Daarnaast deed zijn team in aanloop naar de geannuleerde Vuelta 2020 onderzoek waarvan de resultaten nu door de wielerorganisatie worden gebruikt.
Argaleo
De organisatie achter La Vuelta Holanda, verantwoordelijk voor de etappes die de Vuelta vrijdag, zaterdag en zondag in Nederland aflegt, gebruikt allerlei realtime-informatie om het peloton en de bezoekers in goede banen te leiden. Denk aan wegenkaarten, routes van de etappes, de locatie van dranghekken, weergegevens en live-informatie van het ov en het wegennet.
De informatie wordt inzichtelijk gemaakt in een dashboard, een digitale 3d-kaart van Nederland. Dit dashboard is ontwikkeld door Argaleo, aanbieder van digital twin platformen. Gemeente Breda gebruikt het platform al langer en hierdoor kon het bedrijf snel schakelen voor La Vuelta. Argaleo is gevestigd in Den Bosch en voert deze klus uit in opdracht van gemeente Utrecht en de projectorganisatie La Vuelta Holanda.
Gezien het feit dat de Vuelta drie dagen in Nederland was lijkt het me dat “La Vuelta Holanda” naast vrijdag en zaterdag ook verantwoordelijk was voor de organisatie op zondag.
Laten we eens beginnen bij de gekte, iets kleiner was een profronde waar ik me verbaasde over het geld. We klagen niet want inzet als vrijwilliger leverde een leuke bijdrage op aan de clubkas maar in het fenomeen crowdmanagement hoorde ik enkele opmerkelijke ervaringen. Zelf heb ik alleen maar positieve ervaringen maar misschien komt dat omdat ik niet onbekend ben met agressie. Ik gooi een stok in de discussie waarmee sommigen me vast weten te slaan maar zoiets als stemming lijkt me in een crowdmanagement oplossing wel belangrijk als we kijken naar eventuele escalaties.
Graag een reactie over het lezen van de non-verbale communicatie als het om de gekte gaat, feest of rel gaat namelijk om de stemming en sociaal gedrag hierin is bijzonder interessant.