Het Nederlandse Gradyent haalt tien miljoen euro op om warmtenetten efficiënter en duurzamer te maken. De klimaat-startup heeft hiervoor software ontwikkeld die warmtebedrijven helpt hun warmtenetten te optimaliseren en CO2 te reduceren. Het kapitaal is opgehaald in een Series-A-investering waaraan de bestaande investeerders Capricorn Partners (uit Leuven), Energiiq en Helen Ventures én nieuwe investeerder Eneco meedoen.
Volgens Gradyent verliezen warmtenetten nu nog een kwart van hun warmte op jaarbasis. Dat probleem wordt met de stijgende brandstofprijzen en sterke noodzaak tot CO2-reductie nog urgenter. Het in 2019 opgerichte bedrijf uit Rotterdam beweert dat met zijn met kunstmatige intelligentie verrijkte software warmtebedrijven helpt twintig procent warmteverlies te besparen, de CO2-uitstoot met tien procent te verminderen en de stookkosten met vijf tot tien procent te verlagen.
Gradyent maakt gebruik van digital twin-technologie (digitale replica’s van fysieke objecten). Dit gebeurt op basis van hydro- en thermodynamische modellering en kunstmatige intelligentie (ai). Er wordt een digitale kopie van het fysieke warmtesysteem gemaakt, door geografische, weers- en sensorgegevens te combineren met fysieke modellen en ai. De digitale tweeling maakt het mogelijk om het warmtesysteem realtime te optimaliseren en om simulaties te draaien van toekomstige situaties.
De oplossing vormt een alternatief voor de vaak verouderde software waar warmtenetten nu op draaien. Niet alleen voor een optimalisatieslag maar ook om de transformatie te maken naar geïntegreerde energiesystemen met lokale duurzame bronnen. Zowel het Finse Helen, het energiebedrijf van Helsinki, als het Nederlandse energieconcern Eneco zijn naast investeerder klant van Gradyent.
In 2020 haalde Gradyent een startkapitaal van 1,9 miljoen op bij Capricorn Partners, Helen Ventures en Energiiq, het energie-innovatiefonds van Zuid-Holland.