Hoe gaan de uitbaters van datacenters om met de hittegolf? Computable contacteerde drie vooraanstaande aanbieders van datacenters in België en vroeg naar hun aanpak en keuzes. ‘De grote uitdaging is om het datacenter zowel technisch draaiende te houden als efficiënt.’ Al blijkt er geen standaardoplossing en zijn nieuwe koeltechnieken lang niet altijd evident.
Interxion/Digital Realty
‘Business as usual, en toch weer niet. Want met zulke hoge temperaturen kijken wij altijd extra aandachtig naar onze machines’, reageert David Louis, director sales & marketing bij Interxion Belgium, een onderdeel van Digital Realty, op onze vraag of zo’n hittegolf een uitdaging is als uitbater van een datacenter. In ons land baseert Interxion zijn koeling op de klassieke chillers. Zijn datacenters gebruiken koelwater dat door die chillers wordt afgekoeld. ‘Het koelwater zorgt voor de afkoeling van de lucht in de datacenters’, legt David Louis uit. Tot 16 à 17 graden temperatuur koelt het water zelf af, en wordt het principe van free cooling toegepast.
Het is een klassieke aanpak. Al is er bij Digital Realty geen standaardoplossing inzake koeling over al hun datacenters. ‘Een centraal design team kijkt bij elke bouw naar de omgevingsfactoren en houdt daar rekening mee. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat in functie hiervan een datacenter in Zweden een ander design kent dan een in Spanje’, oppert David Louis. ‘Tegelijk moet je rekening houden met het budget-aspect. En je wil ook een systeem dat zowel functioneert bij heel hoge als bij erg lage temperaturen.’ Ook zijn er andere evoluties, zoals een soort boring voor een leidingstelsel met waterhoudende lagen, een systeem dat in andere datacenters van de groep wordt gebruikt, maar niet in België.
Datacenter United
Friso Haringsma, managing director bij Datacenter United, wijst als uitdaging bij deze hittedagen op de onvoorspelbaarheid van de energieprijzen en het technisch draaiende houden van het datacenter. ‘Weliswaar met de nuance dat het technisch draaiende houden van zo’n datacenter gepaard moet gaan met het feit dat er ook nog voldoende redundantie kan worden geboden. Dàt is de grote uitdaging in deze warme tijden. Want de efficiëntie is uiteraard het lastigste te realiseren op deze hete dagen.’
Ook Datacenter United gebruikt fresh air coolers voor de momenten dat de gefilterde buitenlucht voldoende koud en veilig is om te gebruiken voor interne koeling. Dat speelt mee. ‘De installaties zijn overal een tikje anders maar in regel wordt er bij Datacenter United maximaal op 18 à 19 graden omgeschakeld. Bij oudere installaties ligt dit lager en zal dit omslagpunt rond de 15 à 16 graden liggen. Gelukkig zijn de nachten dezer dagen qua temperatuur nog wel aanzienlijk koeler dan de dag wat ervoor zorgt dat er toch wat gerecupereerd kan worden’, stelt Haringsma. ‘Tevens wordt er gewerkt met verneveling van water, om de warme buitenlucht in temperatuur te doen zakken. Hierdoor kan deze lucht nog gebruikt worden om het gescheiden circuit van lucht dat doorheen het datacentrum stroomt te helpen (af)koelen.’
LCL
Wat meespeelt voor datacenters is dat hedendaagse apparatuur het gewend is om op hogere temperatuur te werken, met zelfs een standaard datacentertemperatuur rond 27 graden. ‘Dat klopt. Binnen het datacenter kan de temperatuur tegenwoordig hoger en zal dit energie besparen. It-equipment laat dit toe’, antwoordt Laurens van Reijen, managing director van LCL Data Centers. ‘Waar het echter om gaat is de buitentemperatuur. Kunnen de chillers en drycoolers die op het dak staan de hogere buitentemperaturen aan? Bij de nieuwe designs van datacenters wordt reeds rekening gehouden met de klimaatopwarming. Daarnaast moet er ook rekening gehouden worden met het feit dat de temperaturen op een dak hoger zijn dan die op een plek waar schaduw is’, stelt hij.
Toch is deze week behoedzaamheid geboden. ‘Bij het huidige weer houden we de koeling sterk in de gaten en zullen we onmiddellijk op alarmen reageren als die opkomen. Belangrijk om te weten is dat de fabrikanten van onze koelinstallaties vooral in Italië gevestigd zijn. Daar hebben ze meer ervaring met hittegolven dan wij hier in het noorden’, aldus van Reijen.
Ook bij LCL is er geen standaardoplossing. ‘Wij koelen in één van onze vijf installaties met buitenlucht. Door kleppen automatisch te sluiten bij een hoge temperatuur, wordt de warme lucht niet binnengelaten in het gebouw. Er wordt dan overgeschakeld op een traditionele koelinstallatie’, klinkt het bij LCL.
Technische evoluties
En hoe zit het ten slotte met andere evoluties inzake datacenterkoeling zoals een soort boring voor een leidingstelsel met waterhoudende lagen? Komt die technologie bij zo’n hittegolf dan van pas? ‘Boringen met hitte- en koudeopslag kunnen in België in beperkte mate. Dit kan in de regio van de Kempen bijvoorbeeld op grote schaal. Ons ingenieursbureau heeft dit onderzocht, maar helaas is dit bij de vijf bestaande vestigingen niet mogelijk’, aldus Laurens van Reijen van LCL.
Een andere methode van koelen is dus met water, bijvoorbeeld adiabatische koeling waarbij water verneveld wordt. ‘In onze vestiging in Aalst hebben we dit door ons ingenieursbureau laten onderzoeken. Het resultaat was echter financieel neutraal ten opzichte van andere koelsystemen en we wensten geen stadswater te gebruiken. Water is schaars en kraantjeswater gebruiken lijkt ons geen goed idee. In één van onze datacenters gebruiken we zogenaamd grijs water: regenwater dat we opvangen en zeer beperkt gebruiken.’ Of hoe er bij koeling in datacenters heel wat zaken meespelen.